Жълт кантарион

Жълт кантарион и ползите му срещу депресия, пристъпи на паника и облекчаване на стреса

Билката жълт кантарион (Hypericum perforatum) е растение, което расте в дивата природа на България и други части на Европа. Растението се използва от векове за лечение на проблеми с психичното здраве, включително депресия, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство и сезонно афективно разстройство. Тези проблеми е възможно да бъдат генетични или отключени от постоянен стрес в работата, семейството и др. Може да се използва под формата на масло, чай и други варианти.

Билки за повишаване на потентността

Жълтият кантарион е растение, което се използва от векове като съпътстващо лечение на психични проблеми и профилактично битка със стреса в живота. С други думи казано растението жълт кантарион е природната алтернатива на синтетичните антидепресанти.

Разпространение на жълт кантарион

Жълтият кантарион е растение с жълти цветове, което расте по ниви, пътища, храсти и тревисти места на територията на България. Листата са лъскаво-зелени отгоре и светлозелени отдолу. Цветовете са жълти и растат на гроздове в края на всяко стъбло. Използва се за направата на лекарства за депресия, тревожност, нервни болки, мускулни болки и главоболие. Използва се и за подпомагане на хората да се откажат от тютюнопушенето или да пият алкохол.

Изгледай видео за ползите на билката

St. John’s Wort and Depression: In Depth

Ползите от употребата на жълтия кантарион се дължат главно на способността му да оказва влияние върху определени хормони в организма, като серотонин и допамин. Те са отговорни за промените в настроението и чувството на щастие или тъга. Смята се също, че жълтият кантарион може да помогне на хора с лека до умерена депресия, тъй като повишава нивата на серотонин в мозъка, като същевременно намалява нивата на кортизола, хормон, свързан със стресовите реакции в тялото. Също така съдейства за подобряване на мисловните процеси в мисловните спортове.

Видове продукти от жълт кантарион

В пазарната мрежа има различните видове продукти от тази билка, които се предлагат на пазара. Едни от най-често срещаните са – масло от жълт кантарион, чай, таблетки.

Масло от жълт кантарион

Маслото от тази билка е естествена билка, за която се смята, че има много ползи за здравето. Най-честата употреба на това масло е в съпътстващо лечение на депресия или профилактично. Използва се и за помощ при тревожност, промени в настроението и безсъние. Масло от жълтия кантарион се използва и за третирането на много кожни заболявания, включително акне.

Масло от жълт кантарион

Маслото от жълт кантарион може да се прилага директно върху кожата или да се приема вътрешно под формата на тинктура, капки, капсула и др.

Чай от жълт кантарион

Освен под формата на масло сред най-популярната употреба на растението е и под формата на чай от жълт кантарион. Чаят от тази чудна билка може да се консумира от пресен или изсушен кантарион. Приготвянето на чая е като стандартното приготвяне на чай.

За 1 чаша чай са необходими:

  • 1 чаша вода;
  • 1 чаена лъжичка сушени цветове от билката;
  • мед или захар на вкус.

Ако сте решили да си наберете от тази билка е добре да знаете, че употребяемата част на растението е неговата надземна маса. Тя се събира в началото или по време на цъфтеж. Стъблата се отрязват, заедно с цветовете и пъпките на около 20 сантиметра от върха. Прецъфтелите стръкове не се берат!

Отзиви, мнения и коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *