домашен протеинов шейк

Как да си направим домашен протеинов шейк с висока биологична стойност?

домашен протеинов шейк
На по чаша шейк с Роро по време на риалитито „Влез във форма с нас“ по БНТ
Белтъчините са жизненонеобходими за човека, както и за животните. По същество обаче не белтъчините сами по себе си са толкова значими, колкото аминокиселините, които са изграждащите елементи на белтъчините. Добавките от белтъчини, наречени протеинови шейкове, са необходими на всеки, който не е в състояние да поеме необходимото количество белтъчини чрез храната. Белтъчините са изключително нужни за хора, занимаващи се с фитнес, културизъм, вдигане на тежести, както и за всеки спорт или дейност с голямо физическо натоварване, защото подпомагат бързото възстановяване след тежки физически натоварвания и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите. Най-добрите комбинации са на база животински продукти – суроватка, обезмаслено мляко и яйчен белтък, тъй като съдържат всички незаменими аминокиселини.

Удобство и цена на вносния протеинов шейк

Определено приемането на протеинови шейкове е един от най-лесните начини за набавяне на белтъчини, но не всеки може да си позволи този, все още „луксозен“ начин на правилно хранене в България. Например 909 грама от 80%-вия суроватъчен протеин Whey PRO на Английската компания Reflex Nitrition се предлага на пазара в България на цена от 79.00лв за 36 порции(2,20 лв за порция). най-добър протеин Количеството белтъчини, които ни осигурява този протеинов шейк в една доза са точно 20 грама висококачествени вносни протеини на цена от 2,20 лв, както писах по-горе.

Удобство и цена на българския протеинов шейк

В случая предлагам да разгледате цените на българската компания „Explode Nutrition“ , чиито протеини също съм ползвал и вкусът, както и разтворимостта им също е на ниво.

Домашен протеинов шейк

Определено този протеинов шейк не е толкова вкусен, колкото шейковете по горе, както и не е толкова удобен за носене. Докато стандартния протеинов шейк може да си го носите на всякъде с вас, защото е в кутия, то не така стоят нещата с домашно приготвения шейк. iac Всъщност това са двете крачки с които протеиновия шейк на Reflex и Explode Nutrition изпреварват домашно приготвения.

Но нека разгледаме съотношение цена – белтъчини

Докато една порция от протеиновия шейк на Reflex Nutrition със съдържание на 20 грама белтъчини се предлага на цена от 2.20 лева, то вижте разликата в цената за същото количество белтъчини при това с присъствие на основно яйчен протеин(той е най-скъп и с най-висока биологична стойност). Рецепта за приготвяне на домашен протеинов шейк:
  • 5 варени белтъка от яйца (15 гр. белтъчини за 1.00 лв)
  • 300 мл прясно обезмаслено мляко (7 гр. белтъчини за 0,60 лв)
Поставете белтъците в дълбок съд, изсипете млякото към тях и пасирайте с пасатор до получаването на еднородна течност за пиене. Е, остава само да ви пожелая Бон апетит и вие да прецените, кой от двата варианта да ползвате най-вече, като естествено може и да ги комбинирате! 🙂

3 thoughts on “Как да си направим домашен протеинов шейк с висока биологична стойност?

  1. Иван says:

    Аз съм ползвал на Експлод и ми харесват на вкус, защото не а много сладки, колкото другите протеини, които съм пил преди… пък и заради цената, че е по ниска ги взимам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *