л-карнитин на капсули

Течен Л-карнитин или Л-карнитин на капсули, когато отслабваме? [+ Видео]

Течен л-карнитин или L-carnitine на капсули да пия, когато трябва да отслабна? Въпрос, който измъчва всеки начинаещ, решил да поеме нелекия път към красивите мускули с нисък процент подкожни мазнини.

Днес пазарът е затрупан с хранителни добавки, като всяка една от тях е от отлична или поне така казват в магазините и по форумите, където се предлагат. И това води до объркване на незапознатите потребители. Но пък от всички хранителни добавки за отслабване една от тях винаги бие класациите, защото е позната на почти всеки без значение от стажа спортуващ. Да, това е Л-карнитин.

Добър л-карнитин

Що е то Л-карнитин?

Л-карнитин е вид аминокиселина, която спомага за по-лесното пренасяне на мастните клетки до митохондриите, където те изгарят и отдават енергия. Оптималните нива на Л-карнитин в тялото са важни за превръщането на мазнините в енергия.

л-карнитин на капсули

Също така увеличава работоспособността, намалява на умората и допринася за по-добро и бързо възстановяване, намалява нивата на амоняк при интензивно трениращите атлети(високите нива на амоняк в мускулната тъкан водят до умора).

Вреден ли е л-карнитин?

Л-карнитинът не е лекарство, а хранителна добавка. Именно по тази причина можем да твърдим до известна степен, че не вреди на организма, стига да не се прекалява с него.

Дозировки, които причиняват странични ефекти като стомашни неразположения и диария са при еднократен прием от 10 000 мг.

Как и кога се приема л-карнитин?

Л-карнитин се приема около 15-20 минути преди тренировка под формата на капсули, таблетки или течен в дози от 500 до 5000 мг Обикновено се съчетава с хранителен план за отслабване, силова и кардио тренировка. Именно тогава се постига и най-добър ефект от приема му.

течен л-карнитин

Дневната доза на L карнитин по RDA не е определена, но прием от 1 гр. дневно е напълно безвредна. Видимо ефектът на препарата се изразява чрез повишаване на потенето. Хора, целящи да отслабнат, могат да се консултират с лекар и да приемат и по-високи дози. В някои случаи дневната доза може да бъде увеличена на 2-4 грама. При спортисти се смята, че тя не трябва да надхвърля 7-8 гр./ден. L-карнитинът прави и слабо изразен депо ефект и при прием над един месец дозите могат да се намалят или да се направи пауза.

Л-карнитин на таблетки, капсули или течен?

Течният л-карнитин се усвоява по-бързо от този на капсули или таблетки, и това не е причина да кажем, че той е по-добър от този на таблетките. Със сигурност течния л-карнитин се усвоява по-бързо, но и със сигурност, това „по-бързо“ няма кой знае, колко да избърза с отслабването!

Хранителен режим за отслабване

Течният л-карнитин е по-подходящ за прием непосредствено и най-вече по време на самата тренировка(особено, когато тренировките са с голяма продължителност с цел изразходване на повече калории).

Търсиш Фитнес инструктор или личен треньор? Хранителен режим! Виж това...

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!

Въведете вашето име
Въведете вашата електронна поща или телефон за връзка за да получите отговор на зададения въпрос
Въведете вашето запитване
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни, с "Условия за ползване" и доброволно предоставяте Вашите лични данни само и единствено за ползване за връзка с Вас при необходимост. Ако сте съгласен поставете отметка в квадратчето!