Футболът и фитнес залата – част 1

Играта наречена футбол датира от хиляди години.
Той е най-известния и гледан спорт в света.
Футболът представлява колективна игра, която се състои от два отбора с минимум шест и максимум единайсет играча, като един от тях е вратар.

В този спорт успехът на отбора зависи от старанието и подготовката на всички.
Именно затова ако не се работи в екип не само по време на срещата, а и по време на основния и предсъстезателния период, представянето и класирането на отбора ще даде своя „резултат“.

От личен опит споделям, че когато сме били на лагер в Националния отбор голяма роля за успешното представяне на отбора играе треньорът.

Истинският треньор дава всичко от себе си за състезателите, като за пример бих дал моите треньори Андон Николов, Митко Иванов и не на последно място Иван Абаджиев.

Опит, приказки и слухове в залата

За великия треньор на щангистите Иван Абаджиев при който съм имал щастието да тренирам и аз се носеха слухове, че през ноща е дежурял пред хотела само, и само някой от състезателите да не си позволи да излезе на дискотека и да се отдаде на нощта.
Някои хора биха казали, че това е абсурдно, но аз не мисля, че е така, защото в крайна сметка ако отбора не се представи добре, трудното обяснение дава най-вече треньорът.

Отборът би бил сравнен от мен като един взвод или рота, която отива на война и успешното представяне зависи от пълната бойна готовност и подготовка на войниците.

Футбол и силови тренировки

През 1997 година за първи път се сблъсках с футболистите във фитнес залата.
По това време бях фитнес инструктор и управител на фитнес в гр. Ловеч и водех силовата тренировка, и на няколко момчета от отбора на Литекс.

Правилата за правилното възстановяване са идентични с това на силовите атлети.
По специфична обаче е тренировъчната програма при сформирането на която от особено значение е да не се развиват мускулни групи, които биха попречили на движенията.
Например от опит споделям, че щангистите(поне в НСА) не правят вдигане от хоризонтален лег, защото движението не е близко до тези употребявани по време на състезание, и отгоре на всичко при развитие например на пекторалисите се получава известно „вдървяване“ на мускулатурата, което от своя страна пречи за по лесното изхвърляне на щангата.

Груби грешки при възстановяването

Една от най-често констатираните грешки е липсата на правилно хранене и сън.
Именно от неправилното възстановяване и изпълнение на упражненията идват травмите.
Храненето трябва да бъде съобразено с правилното съотношение белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, както и добавки за подхранване и предпазване от износване на ставите например.

Силовата тренировка при футбола например би била подходяща да се прави по често в основен период, и да кажем веднъж седмично(но доста по леко) в предсъстезателния.
По време на силовата тренировка е добре да се правят движения близки и наподобяващи тези, които се използват във футбола.

Да кажем, че трябва да тренираме за бедра с цел повишаване на взривната сила.
Неправилно е да наблегнем на движението пълен клек, защото тичането наподобява полуклек и следователно той ще е едно от движенията на които трябва да наблегнем.

Мога още много да говоря по темата, защото съм имал разговори дори с треньора на Националния отбор по футбол Станимир Стоилов-Мъри и други вещи лица в сферата.
Очаквайте част от спомагателните упражнения във футбола с цел повишаване на взривната сила и увеличаване на силата на удара в част 2 на „Футболът и фитнес залата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *