Крос за отслабване

Кардио Vs Силова тренировка в период на бързо отслабване

Когато стане дума за отслабване, то един от основните въпроси, който ми е задаван е дали, кардиото е най-добро за отслабване. Нека първо разгледаме, какво представлява кардио тренировката.

Кардио тренировка

Този вид тренировка определено не е предназначена за увеличаване на взривната сила и мускулната маса, но пък е чудесна са добре трениране на сърдечно-съдовата система, откъдето идва и името й – кардио тренировка. Този вид тренировки наистина са от съществено значение, защото сърцето – най-важният мускул в тялото.

Крос за отслабване

Кардио тренировката представлява тренировка с ниска интензивност, включваща – бягане, скачане на въже, каране на велосипед, бързо ходене и други.

Какво ни дава – кардио тренировката?

 • Гори калории и съответно мазнини си заминават с тях, както и намаля обема на тялото;
 • Увеличава издръжливостта и капацитета на белите дробове;
 • Подобрява на качеството на съня;
 • Ускоряване на обмяната на веществата;
 • Укрепва сърдечния мускул;
 • Увеличава на средната продължителност на живота(според статистиките);
 • Значително намаляване на риска от диабет, висок холестерол, инфаркт и високо кръвно налягане;
 • Освобождаване на стреса.
[mp_service_box layout=“heading-float“ icon_type=“font“ icon=“fa fa-warning“ icon_size=“normal“ icon_custom_size=“26″ icon_color=“mp-text-color-red“ icon_custom_color=“#000000″ image_size=“thumbnail“ image_custom_size=“50×50″ big_image_height=“150″ icon_background_type=“none“ icon_background_size=“1.5″ icon_background_color=“#000000″ icon_margin_left=“0″ icon_margin_right=“4″ icon_margin_top=“0″ icon_margin_bottom=“0″ icon_effect=“none“ heading=“Внимание – опасност!“ heading_tag=“h2″ button_show=“false“ button_text=“Button“ button_link=“#“ button_color=“motopress-btn-color-silver“ button_custom_bg_color=“#ffffff“ button_custom_text_color=“#000000″ button_align=“center“] [/mp_service_box]

Тренировка за отслабване за жени град София

[highlight]Масово кардио тренировката се смята за най-добрият избор за намаляне на теглото. Ако обаче се уповаваме само на кардиото, то трябва да имаме предвид и нещо много важно. А то е, че![/highlight]

[highlight]Ако тренираме само с много кардио, тялото започва да разгражда и мускулна тъкан, и с мазнините, губим и мускулна маса, което е нездравословно и изключително опасно за здравето. Именно затова е необходимо да се храним правилно на всеки 2-3 часа, особено при продължителни тренировки(може да включвате по време на тренировка аминокиселини например).[/highlight]

Силова тренировка

Силовата тренировка представлява всички упражнения с допълнителна свободна тежест – клек, вдигане от лег, мъртва тяга, гребане с щанга или дъмбел, сгъване за бицепси, френски преси и много други.

Най-добър фитнес модел в БългарияКакво ни дава силовата тренировка?

 • Укрепване на мускулите;
 • Ускоряване на обмяната на веществата – процесът на засилено изгаряне на калории(отслабване);
 • Прави ни по-силни физически, и до не малка степен психически;
 • Намаляване на риска от нараняване и увеличаване на еластичността на ставите;
 • Подобряване на стойката(S-образна) и координацията;
 • И, разбира се, не на последно място – увеличава самочувствието.

Повечето хора(сред които най-вече жените), често пренебрегват силовата тренировка с погрешното убеждение, че само кардио натоварване води до загуба на тегло, а от силовата тренировка ще качат огромни мускули. В действителност обаче тежките силови тренировки са – много ефективен начин за изгаряне на мазнините за кратко време.

Най-добри диети за отслабване Да, основният фокус на тренировката е да се развиват мускулите, т.е. да бъдат симетрично оформени и красиви. Но това води със себе си и бързо изгаряне на калории(мазнини). Също така по време на тежка силова тренировка се стимулират и жлезите с вътрешна секреция, което е от голяма важност за редица процеси в организма. Чрез укрепване на мускулите, вие ще ускорите и обмяната на веществата, като по този начин се ускорява процеса на изгаряне на калории.

Не вярвайте в митове, а в доказателства

Така че вярата, че силовата тренировка не помага да отслабнете, и че с нея само ще изградите огромни мускули – е един голям мит.

Най-добрият вариант е да комбинирате силовата си тренировка с кардио, като по този начин ще изградите красиви и симетрично оформени мускули, обвити в тънка и гладка „кадифена“ кожа. Комбинацията от кардио и силова тренировка води до най-бързата загуба на тегло, естествено съчетано с правилно хранене.

Диета с ябълки

А след време, когато метаболизмът ви се забърза ще горите още повече калории, дори и в състояние на покой!

Всичко останало, което сте чули за отслабването посредством гладуване, ядене на плодове, пиене на чайове и още, и още, както и маркетинговите групови фит крос-ала-бала тренировки са една голяма заблуда, благодарение на която никога няма да имате красиво тяло!

Търсиш Фитнес инструктор или личен треньор? Хранителен режим! Виж това...

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!

Въведете вашето име
Въведете вашата електронна поща или телефон за връзка за да получите отговор на зададения въпрос
Въведете вашето запитване
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни, с "Условия за ползване" и доброволно предоставяте Вашите лични данни само и единствено за ползване за връзка с Вас при необходимост. Ако сте съгласен поставете отметка в квадратчето!

5 thoughts on “Кардио Vs Силова тренировка в период на бързо отслабване

 1. Георги Андреев says:

  Много хубава статия. Жалко, че до сега все съм правил главно колело по 20-30 минути. Но от днес променям програмата. А, какво друго мога да включа вместо клякане, защото имам проблем с изпълнението му.

 2. Дани says:

  Искам да попитам дали може да се пие карнитин за отслабване и дали е вреден. Помага ли да се отслабва и по колко се пие. Благодаря.

  • М. Гергов says:

   Л-карнитин е хранителна добавка(вид аминокиселина). Количества, които причиняват странични ефекти(стомашни неразположения, диария и др.) са след прием на големи еднократни дози от над 10 000 мг.

   Относно отслабването… само с пиене на л-карнитин без хранителен и тренировъчен план… няма да стане! Л-карнитинът спомага за по лесното пренасяне на мастните клетки до митохондриите, където те изгарят и отдават енергия, която пък енергия би следвало да използваме за провеждането на още по качествена тренировка.

Comments are closed.