Кардио Vs Силова тренировка в период на бързо отслабване

Крос за отслабване

Когато стане дума за отслабване, то един от основните въпроси, който ми е задаван е дали, кардиото е най-добро за отслабване. Нека първо разгледаме, какво представлява кардио тренировката.

Кардио тренировка

Този вид тренировка определено не е предназначена за увеличаване на взривната сила и мускулната маса, но пък е чудесна са добре трениране на сърдечно-съдовата система, откъдето идва и името й – кардио тренировка. Този вид тренировки наистина са от съществено значение, защото сърцето – най-важният мускул в тялото.

Крос за отслабване

Кардио тренировката представлява тренировка с ниска интензивност, включваща – бягане, скачане на въже, каране на велосипед, бързо ходене и други.

Какво ни дава – кардио тренировката?

 • Гори калории и съответно мазнини си заминават с тях, както и намаля обема на тялото;
 • Увеличава издръжливостта и капацитета на белите дробове;
 • Подобрява на качеството на съня;
 • Ускоряване на обмяната на веществата;
 • Укрепва сърдечния мускул;
 • Увеличава на средната продължителност на живота(според статистиките);
 • Значително намаляване на риска от диабет, висок холестерол, инфаркт и високо кръвно налягане;
 • Освобождаване на стреса.
[mp_service_box layout=“heading-float“ icon_type=“font“ icon=“fa fa-warning“ icon_size=“normal“ icon_custom_size=“26″ icon_color=“mp-text-color-red“ icon_custom_color=“#000000″ image_size=“thumbnail“ image_custom_size=“50×50″ big_image_height=“150″ icon_background_type=“none“ icon_background_size=“1.5″ icon_background_color=“#000000″ icon_margin_left=“0″ icon_margin_right=“4″ icon_margin_top=“0″ icon_margin_bottom=“0″ icon_effect=“none“ heading=“Внимание – опасност!“ heading_tag=“h2″ button_show=“false“ button_text=“Button“ button_link=“#“ button_color=“motopress-btn-color-silver“ button_custom_bg_color=“#ffffff“ button_custom_text_color=“#000000″ button_align=“center“] [/mp_service_box]

Тренировка за отслабване за жени град София

[highlight]Масово кардио тренировката се смята за най-добрият избор за намаляне на теглото. Ако обаче се уповаваме само на кардиото, то трябва да имаме предвид и нещо много важно. А то е, че![/highlight]

[highlight]Ако тренираме само с много кардио, тялото започва да разгражда и мускулна тъкан, и с мазнините, губим и мускулна маса, което е нездравословно и изключително опасно за здравето. Именно затова е необходимо да се храним правилно на всеки 2-3 часа, особено при продължителни тренировки(може да включвате по време на тренировка аминокиселини например).[/highlight]

Силова тренировка

Силовата тренировка представлява всички упражнения с допълнителна свободна тежест – клек, вдигане от лег, мъртва тяга, гребане с щанга или дъмбел, сгъване за бицепси, френски преси и много други.

Най-добър фитнес модел в БългарияКакво ни дава силовата тренировка?

 • Укрепване на мускулите;
 • Ускоряване на обмяната на веществата – процесът на засилено изгаряне на калории(отслабване);
 • Прави ни по-силни физически, и до не малка степен психически;
 • Намаляване на риска от нараняване и увеличаване на еластичността на ставите;
 • Подобряване на стойката(S-образна) и координацията;
 • И, разбира се, не на последно място – увеличава самочувствието.

Повечето хора(сред които най-вече жените), често пренебрегват силовата тренировка с погрешното убеждение, че само кардио натоварване води до загуба на тегло, а от силовата тренировка ще качат огромни мускули. В действителност обаче тежките силови тренировки са – много ефективен начин за изгаряне на мазнините за кратко време.

Най-добри диети за отслабване Да, основният фокус на тренировката е да се развиват мускулите, т.е. да бъдат симетрично оформени и красиви. Но това води със себе си и бързо изгаряне на калории(мазнини). Също така по време на тежка силова тренировка се стимулират и жлезите с вътрешна секреция, което е от голяма важност за редица процеси в организма. Чрез укрепване на мускулите, вие ще ускорите и обмяната на веществата, като по този начин се ускорява процеса на изгаряне на калории.

Не вярвайте в митове, а в доказателства

Така че вярата, че силовата тренировка не помага да отслабнете, и че с нея само ще изградите огромни мускули – е един голям мит.

Най-добрият вариант е да комбинирате силовата си тренировка с кардио, като по този начин ще изградите красиви и симетрично оформени мускули, обвити в тънка и гладка „кадифена“ кожа. Комбинацията от кардио и силова тренировка води до най-бързата загуба на тегло, естествено съчетано с правилно хранене.

Диета с ябълки

А след време, когато метаболизмът ви се забърза ще горите още повече калории, дори и в състояние на покой!

Всичко останало, което сте чули за отслабването посредством гладуване, ядене на плодове, пиене на чайове и още, и още, както и маркетинговите групови фит крос-ала-бала тренировки са една голяма заблуда, благодарение на която никога няма да имате красиво тяло!

5 thoughts on “Кардио Vs Силова тренировка в период на бързо отслабване

 1. Георги Андреев says:

  Много хубава статия. Жалко, че до сега все съм правил главно колело по 20-30 минути. Но от днес променям програмата. А, какво друго мога да включа вместо клякане, защото имам проблем с изпълнението му.

 2. Дани says:

  Искам да попитам дали може да се пие карнитин за отслабване и дали е вреден. Помага ли да се отслабва и по колко се пие. Благодаря.

  • М. Гергов says:

   Л-карнитин е хранителна добавка(вид аминокиселина). Количества, които причиняват странични ефекти(стомашни неразположения, диария и др.) са след прием на големи еднократни дози от над 10 000 мг.

   Относно отслабването… само с пиене на л-карнитин без хранителен и тренировъчен план… няма да стане! Л-карнитинът спомага за по лесното пренасяне на мастните клетки до митохондриите, където те изгарят и отдават енергия, която пък енергия би следвало да използваме за провеждането на още по качествена тренировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *