затлъстяване

Коя е най-добрата диета за отслабване и какви са рисковете на затлъстяването

Коя е най-добрата диета за отслабване беше важна тема в „Световния ден на сърцето“ в „Събуди се“ по Нова телевизия. По темата „Как да победим затлъстяването и да имаме здраво сърце“ гостувахме аз Мартин Гергов и доцент Яна Симова. Доцент Симова е началник на кардиологично отделение в болница „Токуда“.

Според мен най-големият враг на сърцето е постоянният стрес. Той освен сърцето се грижи за унищожението и на всички органи. Като води със себе си и затлъстяването и ред други негови сестри, братя и братовчеди.

Коя е най-добрата диета за отслабване (против затлъстяване)?

Много хора днес вярват, че отслабването с гладуване е здравословно. Това обаче изобщо не е така. Същото важи и за диети основно богати на мазнини и прости въглехидрати. Така популярнята „плодова диета“ е богата най-вече на прости захари (фруктоза). А фруктозата е роднина на захарта.

Видео материал от предаването. За да го изгледаш кликни на видеото!

ВИЖ ЦЯЛОТО ВИДЕО (00:10:24 МИНУТИ) В YOUTUBE - КЛИКНИ ТУК

Защо диетите богати на мазнини и въглехидрати не грабват „златния медал“ за отслабване, ще ви отговори всеки професионален културист. И този пример е даван не веднъж и дваж от мен. Хранителни планове, които са изключително бедни на белтъчини от жижотински произход, водят до разграждане на мускулна тъкан. И това не е всичко.

Освен това системното спазване на хранителен план беден на белтъчини. И още повече съчетан и с неправилни тренировки, може да доведе до необратими промени след време, като:

  • Слаба мускулатура;
  • Бърза умора;
  • Повишено износване на стави и хрущяли;
  • Депресия;
  • И в крайна сметка влошено здраве.

Причини, които могат да доведат до затлъстяване?

Без значение един човек дали изглежда слаб на външен вид (с дрехи) или пълен. Той може да страда от затлъстяване. Затлъстяване ще рече процента мазнини да е много повече в сравнение с количеството мускулна маса.

Коя е най-добрата диета за отслабване с която да се предпазим от затлъстяване?

Една от на-големите причини поради които масово хората затлъстяват е ежедневния стрес. Стрес в работата, стрес в семейството, липса на правилно хранене и правилен спорт! И ето затлъстяването се е насочило и към теб. Редица са доказателствата за това как тренировките във фитнес залата и правилното хранене – тушират стреса и затлъстяването. Но запомнете, че си трябва постоянство. Това ще рече, че трябва до края на живота си да се грижите за здравето си. Т.е. да се храните правилно поне 4 пъти на ден и да спортувате правилно минимум 2 пъти седмично.

Какво ще рече правилно спортуване и какъв спорт да изберем?

Точно преди няколко дни се проведе „Европейска седмица на спорта 2019“. Мото в нея беше „Бъди активен, открий своя спорт“.

Най-добрата диета за отслабване в кометар за Европейска седмица на спорта 2019
С министър на спорта на РБъгария

Лично посетих събитието и останах разочарован, защото не видях нищо за спорта наречен фитнес. Разбира се и нищо за тежка атлетика (вдигане на тежести и силов трибой).

Знаете ли, уважаеми читатели. Разберете, че няма по добър спорт за здравето ви, който ще ви предпази и от затлъстяване. За изграждане на красива визия, силна и издръжлива мускулатура от упражненията със свободни тежести (фитнес). Всички останали спортове са твърде професионални. Пълна глупост е например, че плуването било най-добрият спорт! Чувал съм такива мения. Или пък табата, аква аеробика и други. И аз питам е как така плуването е най-добрия спорт?

Нима е възможно с плуване да натовариш всяка една мускулна група с точност до грамче дори. Можеш ли да си оправиш болките в кръста с плуване? Разбира се, че не. Плуването и нито един спорт, който няма допир с фитнеса не е по добър за нашето тяло и здраве. Ето например, ако сме решили да заздравим кръста си. Тогава е необходимо и напълно достатъчно да правим следните упражнения за гръб:

  1. Придърпване на лост на скрипец с малко по-широк от раменете хват;
  2. Гребане с щанга от стоеж (или от седнало положение на скрипец, ако нямаме опит);
  3. Мъртва тяга (или гръбни преси, ако ни липсва опит.

И разбира се е необходимо да се тренира с професионален фитнес треньор, който се е доказал като такъв. А от тях много не останаха!

P.S. Едно невероятно съчетание за изграждане на красиво, силно и издръжливо тяло, както и психика е силова тренировка съчетана с крос. Например всеки ден (5-6 пъти седмично) тренирате по една мускулна група със свободни тежести (но, както си трябва… а не да се шляете по лъскавите фитнес уреди) + 5-10 км крос след като приключите. Така след време не забравяйки и за правилното хранене ще се чувствате по-добре и по-добре. Дори може да участвате и на състезания по крос. Като например „Wizz Air Sofia Marathon“ и много други. Виж видеото по долу!

Видео материал. За да го изгледаш кликни на видеото!

ВИЖ ОЩЕ ВИДЕА В YOUTUBE КАНАЛА МИ - КЛИКНИ ТУК (АБОНИРАЙ СЕ)

Ако имате въпрос, ще се радвам да ги споделите в коментар. Както и да споделите във фейсбук профила си тази статия, за да бъде от полза на все повече хора! Благодарности!!!

One thought on “Коя е най-добрата диета за отслабване и какви са рисковете на затлъстяването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *