Магнезият – S класата сред минералите

Магнезий, Mag2Магнезият е минерал активно участващ в обмяната на веществата. Липсата на магнезий в организма води до неприятни мускулни схващания и крампи.
Препоръчителен e за активно спортуващи и хора занимаващи се с тежка физическа работа.

Организмът на всеки възрастен човек съдържа около 25 грама магнезий, главно в костите във вид на фосфати и бикарбонати.
Физиологичната функция на магнезия е обусловена от участието му като кофактор в редица важни ензимни процеси.
Магнезият е структурен компонент на около 300 ензима, включително и АТФ-зависимите ензими.

От това се определя системното влияние на магнезия върху енергетичните процеси във всички органи и тъкани, преди всичко енергопотребяващите (сърце, нервна система, работещи мускули). С това е свързана широкоспектърната фармакологичната активност на магнезия.

Оказва благоприятно влияние на сърцето

Той притежава кардиопротекторно действие, оказва благоприятно влияние на сърцето при нарушаване на ритъма, ИБС, включително и при инфаркт на миокарда, подобрява кислородното осигуряване на миокарда, като ограничава зоната на увреждане. Едновременно с това, магнезият действа съдоразширяващо и спомага за понижаване на артериалното кръвно налягане.

Магнезият е антистресов микроелемент, който оказва нормализиращо действие върху състоянието на нервната система и нейните висши функции (особено в съчетание с витамин В6) при нервно напрежение, депресии, неврози.
При захарен диабет магнезият предотвратява съдовите усложнения и в съчетание с цинк, хром и селен подобрява функцията на бета-клетките на задстомашната жлеза.
При заболявания на дихателните органи спомага за разширяването на бронхите и премахва бронхоспазмите. И в двата случая магнезият е важен фактор от терапията (в съчетание с основните средства).

Магнезият оказва положително влияние на състоянието на репродуктивната система.
При бременни жени той предотвратява недостатъчността на развитие на плода (заедно с фолиевата и пантотеновата киселина), развитието на токсикози, преждевременно раждане и аборт. По време на менопаузата при жените осигурява понижаване на отрицателните явления на това състояние.
Основни симптоми на на недостиг на магнезий са апатията, обща слабост, депресия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *