Загрявката е по-важна от ордьовъра

офпНовата тема в НЕДЕЛНИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ТРУД“ тази седмица /29.08.2010г./ ще бъде за едно от най-важните неща, които не трябва да забравяме преди силовата ни тренировка във фитнеса или навън.

Биричка или две, въздържане от секс или пък парче от любимия ти кекс… за повече енергия.., защо пък не или твърдо не!!!
Алкохолът преди тренировка може да е „полезен“, но може и да не е.
Ако пък правиш секс, непосредствено преди силова тренировка, и се запътиш към фитнес залата с пълни сили за пълен клек с 200 кг на раменете си е изпитание.

Парче от любимия ти кекс преди тренировка ще те зареди с повечко сложни, отколкото прости въглехидрати, и така ще имаш повече енергия за тежките си серии в залата.

Най-важната част от тренировката

Всяко едно от нещата, които изброих по горе си имат своето място в начина ни на живот.
Биричката ни вкарва доза настроение, но не трябва да прекаляваме с алкохола.
Сексът ни разтоварва психически, натоварва ни физически, и горим още повече калории.
Неизбежно е да не похапнем поне парче кекс след дълъг секс за да се заредим с енергия.

Чудесно, но не това е най-важното нещо, което трябва да направим непосредствено преди тренировката ни във фитнес залата или навън.
Най-важната част от тренировката е разгрявката, която представлява комплекс от „задължителни“ упражнения преди вашата тренировка.

Отговорът не е нито клек, нито пък мъртва тяга

Отговорът се крие още в ученическите ви години или в казармата(за тези които са били).
Ако си спомняте времето, когато рано сутрин в 7.30 ч в училищата преди първия учебен час се провеждаха упражнения задължителни за всички ученици – значи почти сте си отговорили сами.

Спорт на откритоСтава въпрос за т.нар. ОФП или сутришна физарядка, която включваше малко тичане и общофизически упражнения с цел загряване на цялото тяло преди пристъпване към по усилено натоварване.
Именно това е и отговорът – загряването е най-важната част от тренировката, защото ако не сте загрели добре вероятността да се травмирате е най-голяма, а има ли травма – няма тренировка!

Един добър комплекс упражнения, които трябва да изпълнявате винаги преди началото на вашата силова тренировка, трябва да включва задължително разгряване на врата, раменете, лактите, китките, кръста, коленете и глезените, като например правите по 10 повторения за всяка група на едната, и на другата страна.

Ако добавите и леко кросче за 5-10 минутки преди споменатите упражнения разгрявката ви ще бъде без забележки.
Също така не забравяйте, че правилата за разгряването важат и при разтягането, особено когато помещението в което спортувате е по студено.
Незагретият мускул губи своята гъвкавост и е по лесно уязвим от травми.

Естествено не трябва да забравяме и приема на достатъчно количество вода преди, по време и след тренировка, което ще предпази мускулите ни от схващане и ще повиши качеството на нашата тренировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *