Палатка за къмпинг

Яко ли е да живееш на палатка за къмпинг, ей така сред дивата природа на Родопите! Let’s Go! [+Видео]

Яко ли е да живееш в семейна палатка за къмпинг, но сред дивата природа в близост до „Меандрите на Бяла река“ в Родопите. Това е днешната ми екстремна тема, защото аз Мартин Гергов никога не съм живял на палатка, а дори и на плаж. И реших да опитам, защото съм чувал, че било мега яко преживяване. А също така и, защото обичам екстремните преживявания. Та нека ви разкажа поредната си история събрана в текст, снимки и видео, благодарение на YAKO.BG

В един от делничните дни отидох да си избера маратонки за тичане, като реших да погледна във верига магазини Декатлон. Още докато паркирах обаче, ми направи впечатление външния огромен щанд с палатки на Декатлон. Имаше и много евтини палатки за къмпинг, и така от една на друга решихме да си изберем палатка, която всъщност обаче се оказа някакъв заслон. Но я нямаше и в наличност. И почти се отказахме от идеята си! Но точно в този момент се роди друга идея, която ми каза! А’бе копеле… що не погледнеш в интернет за палатки?! Така и направих!

На лов за палатка за къмпинг и всякакви палатки за плаж и прочее в Google търсачката

Да тръгнеш да си избираш палатка не е от най лесните неща, особено ако си начинаещ. В Google търсачката ще те обкръжат един куп популярни търсения – семейна палатка за къмпинг, палатки декатлон, палатки за къмпинг, евтини палатки, палатка за плаж и много други.

Палатки за къмпинг и плаж

Но не бързайте да купувате нещо за което не сте компетентни, ей така от раз. Споделям го от личен опит. Изгледайте ревюта и мнения за палатки. Посъветвайте се с потребители и консултанти, които са ползвали палатки. Защото има и лесни за сглобяване палатки, но има и трудни за сглобяване! Както и един куп въпроси, като част от тях ще научите във видеото по долу, което заснех на тема „Яко ли е да живееш на палатка?“

ВИДЕО МАТЕРИАЛ / ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

И как да си избера палатка от интернет, която да съм сигурен, че ще ни пасне, защото си търсим палатка не за един, а за двама. И преглеждайки поне десетина онлайн магазина за палатки… о-о-о небеса! Чудото се случи! Спрях се на една зелена палатка за трима (за да ни е по широчко) от сайта Yako.bg. Обясних, че съм напълно начинаещ и за целта ще ми е необходимо и да поразпитам по темата за къмпингуването.

Сред най-различните палатки се спрях на палатка „Pinguin Campus 3“

Това с което ме привлече от раз палатката „Pinguin Campus 3“ беше компактния й размер и готин дизайн. Хем не е някаква много голяма, хем пък не е и малка. И отгоре на всичко се побира дори в туристическата ми раница. А маслено-зеленият й цвят беше точно по милитъри вкуса ми.

Евтини палатки или на средна цена

Pinguin Campus 3 e просторна палатка за трима души с доста варианти за вход и голямо преддверие, осигуряващо допълнителен комфорт за потребителите. Огромно предимство на палатката е и лесното, и бързо сглобяване.

Характеристики на палатка Pinguin Campus 3:

 • Двуслойна палатка;
 • Размер на опаковка: 59/19 см и Тегло: 6,500 кг;
 • Места – 3;
 • Входове – 2;
 • Вентилационни отвори – 5;
 • Тип – куполна;
 • Подлепени шевове;
 • Възможност да се построи без спалнята (вътрешната част) – да;
 • Материал на външната част и комарника – полиестер с PU покритие, 4 000 мм H2O;
 • Материал на дъното – найлон, с PU покритие, 10 000 мм H2O;
 • Височина на вътрешната (външната) част – 130 (135) см;
 • Рейки / пресичащи точки – 4 / 1 бр.

Как се справихме със сглобяването на нашата палатка за къмпинг?

Да вдигнеш палатка си е равно на половин висше! 🙂 Ако сте изгледали видеото по горе в публикацията и сте начинаещ, то със сигурност ще ни дадете оценка отличен (6) по шестобалната система. Но, ако сте професионалист! Хм, може би около четворка. Както споделих във видео материала, абсолютно за първи път сглобявам палатка.

Сглобяване на палатка Pinguin Campus 3

Справихме се за около час и малко (въпреки, че снимането удължи доста повече времето), абе може и два часа да сме ударили! 🙂 Но на следващото сглобяване няма да ни трябва повече от 40 минути.

Проблеми с които се сблъскахме по време на първото ни сглобяването на палатка?

 • Избор на място за построяване на палатка

Първото проблемче с което се сблъскахме след като си избрахме красива полянка, разположена в близост до реката и далеч от специалното място за къмпинг се оказа почвата. Същата беше доста камениста и на места изобщо не можеше да се забият укрепващите палатката колчета. Но успяхме да се справим. Затова винаги проверявайте терена дали е подходящ за забиване на колчета в земята, преди да започнете разпъването на палатката.

Отзиви и ревю на палатки за къмпинг
 • Поставяне на рейките за палатка

С рейките се справихме лесно, като изключим грешката, която допуснахме и осъзнахме след като вече беше готова. А грешката беше, че се опитахме да забием краищата на рейките в земята, а не в специалните места (метални улеи с кръгла форма) пригодени за тях. Именно поради тази причина нашата палатка беше малко по ниска! И все пак беше много удобна!

 • Сглобяване на спалното помещение

Една от частите на палатката, която се оказа излишна и се чудихме дали да не я метнем отгоре над палатката. Или пък да си я оставим в торбата! Що не?! Се оказа важна част от спалното помещение. Която досглобих малко по-късно.

Спално помещение на палатка Pinguin Campus 3
 • В близост до палатка имаше горски път… по който минаваше стадо кози

Въпреки, че на пръв поглед няма кой да мине по горския път… се оказа, че не е точно така. Именно този път беше обичайната пътека на стадо кози. И, ако не сте си оградили добре палатката или пък не сте си осигурили охрана! Предполагам разбирате, че козлетата като нищо могат да ви поразвалят палатката! Така че, имайте и това предвид! 🙂

Семейна палатка за къмпинг
 • Студ през нощта

Все още не сме в сезона на баш лятото, и въпреки, че се бяхме запасили с надуваем дюшек, чаршафи и две одеала! З-з-зззз! Към 3 часа през нощта се събудихме от як студ! И навлякохме якетата и шапките!

В крайна сметка – яко ли е да живееш на палатка сред природата?

Палатки Декатлон или палатки от Яко... ти решаваш. Ние избрахме от Яко.

Разбира се, че е яко да живееш на палатка! Да излезеш на палатка сред природата не е просто почивка, а истинско приключение! Избираш си място, което на теб ти харесва ред природата. Палиш си барбекюто, наслаждаваш се на изгреви и залези, на приказни полянки с цъфнали диви ягоди, на чист въздух и още, и още. Също така е и много секси! 🙂 Всеки трябва да опита!

Ние избрахме да бъдем на палатка в района на село Меден бук в Югоизточните Родопи. Именно там се намира и красивата природна местност „Меандрите на бяла река„. За да стигнете обаче до нея е необходимо да преминете през реката.

Онлайн магазин за палатки и туризъм

Ако решите да къмпингувате в този район, съветът ми е да си вземете за хапване и пийване достатъчно поне за два дни. Хранителен магазин има в село Меден бук, което е на около километър, но рядко работи през деня, както и стоките с които е зареден са по малко и от първа необходимост! Другите магазини са в с. Свирачи и гр. Ивайловград (на около 25 км). Също така няма обхват на Yettel, но има на Виваком.

На следващото си къмпингуване сме решили да използваме тази палатка за плажа. И, ако вече и вие сте се надъхали да си вземете палатка, то съветът ми е да не се хвърляте на евтини палатки, а да си вземете палатка, която ще ви накара да се чувствате комфортно, както и да я използвате не само веднъж! До нови срещи! 🙂