Федерер

Тайните зад успехите на Роджър Федерер

“IMG_2432“ – Marianne Bevis via Flickr (CC BY-ND 2.0)

В началото на 2017 г. Роджър Федерер направи феноменално завръщане на корта, след като бе извън строя в продължение на шест месеца заради контузия в коляното. От тогава насам легендарният швейцарец изуми с три спечелени трофея от Големия шлем и показа, че въпреки напредналата си възраст, все още е много рано да бъде отписван от сметките.

През януари тази година 36-годишният „Маестро“ защити титлата си на Australian Open и се превърна в първият тенисист в историята с безпрецедентните 20 „мейджър“ титли. Федерер е съвършеният атлет, посветил целия си живот на любимия спорт и спокойно може да бъде определян за един от най-великите спортисти за всички времена.

Ето някои основни принципи на швейцареца, които биха могли да намерят приложение и във вашето ежедневие:

Дисциплината и усилената работа, а не талантът са в основата на успеха

В първите си дни на професионален тенисист, когато е на 18-годишна възраст, Федерер съвсем не е бил сред най-трудолюбивите, но това постепенно се променя. В своя интервю пред “The Guardian“ той посочва, че повратен момент в кариерата му представлява запознанството с жена му Мирка.

Работната етика и дисциплината на половинката му, която е бивша професионална тенисистка, са вдъхновили Роджър да поеме по съвсем различен път. Той постепенно започва да работи върху таланта си с изтощителни тренировки, благодарение на които успява да реализира невероятния си потенциал.

Винаги се поставяй в ролята на аутсайдер

Федерер никога не се е смятал за най-великият тенисист в света, а просто се приема като възрастен играч, който на първо място трябва да се грижи за здравето си, а след това да мисли как да бъде конкурентен на противниците в тура, които са в разцвета на силите си.

Той отказва да „лежи на стари лаври“, а показателно за това е изказването му преди началото на Australian Open, когато заяви, че не трябва да бъде поставян сред основните фаворити, въпреки че пристига като действащ шампион и петкратен победител в състезанието.

Федерер все пак оправда повечето тенис залагания, вещаещи нов негов триумф в Мелбърн, и за сетен път пренаписа историята. Той ще се надява отново да покори и любимия си Уимбълдън през лятото, където с осмото си отличие миналата година се превърна в най-възрастният шампион на „свещената трева“.

Не спирай да полагаш грижи за себе си

Швейцарецът определено знае как да се грижи за тялото си и спортната си форма. Заради възрастта си, Роджър си дава сметка, че трябва стриктно да следва своя график и да отделя повече време за възстановяване и почивка между мачовете и тренировъчните сесии. Правилната грижа за тялото е в основата на дълголетието и точно това е основният приоритет пред него.

Учи се от всяко преживяване

Федерер не веднъж е споделял, че много добре си спомня повечето си мачове и по какъв начин са завършили те. Той умее да извлича нужните поуки от всяка една победа или загуба и винаги може да обясни къде е сбъркал. Швейцарецът анализира щателно всяка една от своите срещи, за да не повтаря грешките си в бъдеще.

Изгради вътрешна уравновесеност и увереност

Роджър Федерер е най-успешният тенисист в световния тенис заради атлетизма, техническите качества и психологическата устойчивост, които е изградил през годините. Той има славата на един от най-уравновесените играчи в АТР тура, но не винаги е бил въплащение на спокойствието.

В началото на кариерата си грациозният швейцарец има доста проблеми с дисциплината, като често избухва на корта и спори със съдиите. Той неведнъж е казвал, че ако е продължил в същия дух, талантът му е щял да бъде достатъчен за спечелването на няколко титли, но никога не би имал кариерата, на която се радва в момента.

Емоционалната дисциплина на Федерер му помага да се фокусира в най-напечените моменти от двубоите и да излиза невредим от тях. Именно с помощта на това си качество той печели срещу съперниците, дори когато не демонстрира най-силната си форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *