Мед и калории хубав мед

Шест важни неща, които не знаете за калориите по време на отслабване

Калории, отслабване, загуба на тегло, бързо отслабване – са някои от най-често използваните думи и фрази от Гугъл търсачка в Интернет.
На всяка от тези думи и фрази търсачките дават милиони отговори.

Но къде всъщност се крие истината?

В днешния ми материал ще се изкажа за калориите по време на отслабване на разбираем език и може би след тази статия, всичко си дойде на мястото.

Къде се изразходват повече калории – навън или във фитнес залата?

Това е един въпрос, който малцина си задават, и който е от голямо значение, когато стане дума за отслабване. Много добре знаем, че за да отслабваме е необходимо да изгаряме повече калории отколкото приемаме. И това обикновено се случва чрез аеробна тренировка за която ни е необходим много чист въздух.

Стадион за тичане в София

Този чист въздух, обаче трудно ще го срещнете в малките фитнес зали в квартала или в малкия град, които се пукат по шевовете от посетители и вътре, честно казано не се диша. А това че се потите не е главен признак за качествена тренировка. Както споменах най-вероятно се дължи на потните изпарения на спортуващите, високата температура и некачествената вентилация в малкия джим.

Така, че ако времето го позволява и имате стадион наблизо, то обуйте си удобни маратонки за крос и ще видите, колко по бързо, приятно и здравословно се отслабва благодарение на голямото количество кислород, което приемате навън.

Пчелен мед и калории

Привържениците на т. нар. „здравословно хранене“ сред които са най-вече вегетарианците със сигурност ще кажат, че медът е изключително полезен за здравето. Честно казано може да се поспори по този въпрос след анализ на съдържанието на хранителни вещества в продукта, но това е друга тема на разговор.

калории и отслабване , Медун

И все пак пчелния мед полезен ли е по време на диета.
Веднага публикувам енергийното съдържание на 100 грама продукт и вие сами си отговорете на въпроса.

В 100 гр. пчелен мед има:

  • Вода – 21%, Белтъчини – 0,4% , Мазнини – 0%, Въглехидрати – 78,3%, Калории – 323.
  • Въглехидрати са представени главно от глюкоза, фруктоза, захароза.
  • Органични киселини – винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
  • Минерални вещества – калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий.
  • Аминокиселини и др.

Хляб и калории

Много хора се отказват твърдо от яденето дори и на трошичка хляб по време на диета, но пък си похапват солети и картофки дори. Естествено, че тоталната забрана за консумиране на хляб е един голям мит и особено подкрепен от твърдението, че диетични хляб е много по-добър(и много по-скъп, естествено) от обикновения.

Най-добър диетичен хляб

Истината обаче е, че няма да ядем големи количества нито от единия, нито от другия хляб. Така, че не си хвърляйте парите на вятъра за скъпи вносни и с големи букви „диетични“ хлебчета. Разликата в енергийното съдържание е нищожна.

Какво е Калория?

Със сигурност повече са хората, които знаят столиците на всички градове, и техните президенти дори(аз не съм от тях, а и не ме интересува) , но пък не знаят, какво са калории, белтъчини, въглехидрати и мазнини. И се пак това е важно за здравето, нали! Докато това със столиците, освен ако не си учител по история – не го разбирам.

Калориите е единица за измерване на енергия. Тази енергия се използва от организма като „гориво“ за всички  процеси в организма.

Белтъчини, въглехидрати, мазнини и калории

Белтъчините са изключително важни хранителни вещества, необходими на организма за възстановяването на мускулите и органите, за правилния растеж на косата и други функции. Необходимото количество белтъчини е индивидуално в зависимост от фактори като тегло, възраст, метаболизъм, цели и др. Като необходимия дневен прием е минимум 0,5 грама на килограм телесно тегло.

Въглехидрати доставят енергия, а мазнините(но омега 3 мастните и подобни) са важни за производството на хормоните и не само. Това е накратко за тях. А ето и тяхното калорийно съдържание:

  • Протеин (4 калории на 1 грам)
  • Въглехидрати (4 калории за 1 грам)
  • Мазнина (9 ккал на 1 грам)

Как да изчислим, колко калории са необходими за да отслабнем?

Ако сте начинаещ, може би трудно ще се справите сам, и затова на-добрия вариант е да потърсите професионална помощ. И все пак.

Днес на етикета на почти всяка една храна е изписано нейното съдържание на калории, мазнини, въглехидрати и белтъчини. Правилото, което трябва да спазвате е да изгаряте повече, калории отколкото приемате. И това не означава глад. Като същевременно следите и откъде идват тези калории.
На първо място поставяйте винаги белтъчините, защото както писах по-горе са изключително важни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *