Шест важни неща, които не знаете за калориите по време на отслабване
Блог

Шест важни неща, които не знаете за калориите по време на отслабване

Калории, отслабване, загуба на тегло, бързо отслабване – са някои от най-често използваните думи и фрази от Гугъл търсачка в Интернет.
На всяка от тези думи и фрази търсачките дават милиони отговори.

Но къде всъщност се крие истината?

В днешния ми материал ще се изкажа за калориите по време на отслабване на разбираем език и може би след тази статия, всичко си дойде на мястото.

Къде се изразходват повече калории – навън или във фитнес залата?

Това е един въпрос, който малцина си задават, и който е от голямо значение, когато стане дума за отслабване. Много добре знаем, че за да отслабваме е необходимо да изгаряме повече калории отколкото приемаме. И това обикновено се случва чрез аеробна тренировка за която ни е необходим много чист въздух.

Стадион за тичане в София

Този чист въздух, обаче трудно ще го срещнете в малките фитнес зали в квартала или в малкия град, които се пукат по шевовете от посетители и вътре, честно казано не се диша. А това че се потите не е главен признак за качествена тренировка. Както споменах най-вероятно се дължи на потните изпарения на спортуващите, високата температура и некачествената вентилация в малкия джим.

Така, че ако времето го позволява и имате стадион наблизо, то обуйте си удобни маратонки за крос и ще видите, колко по бързо, приятно и здравословно се отслабва благодарение на голямото количество кислород, което приемате навън.

Пчелен мед и калории

Привържениците на т. нар. „здравословно хранене“ сред които са най-вече вегетарианците със сигурност ще кажат, че медът е изключително полезен за здравето. Честно казано може да се поспори по този въпрос след анализ на съдържанието на хранителни вещества в продукта, но това е друга тема на разговор.

калории и отслабване , Медун

И все пак пчелния мед полезен ли е по време на диета.
Веднага публикувам енергийното съдържание на 100 грама продукт и вие сами си отговорете на въпроса.

В 100 гр. пчелен мед има:

  • Вода – 21%, Белтъчини – 0,4% , Мазнини – 0%, Въглехидрати – 78,3%, Калории – 323.
  • Въглехидрати са представени главно от глюкоза, фруктоза, захароза.
  • Органични киселини – винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
  • Минерални вещества – калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий.
  • Аминокиселини и др.

Хляб и калории

Много хора се отказват твърдо от яденето дори и на трошичка хляб по време на диета, но пък си похапват солети и картофки дори. Естествено, че тоталната забрана за консумиране на хляб е един голям мит и особено подкрепен от твърдението, че диетични хляб е много по-добър(и много по-скъп, естествено) от обикновения.

Най-добър диетичен хляб

Истината обаче е, че няма да ядем големи количества нито от единия, нито от другия хляб. Така, че не си хвърляйте парите на вятъра за скъпи вносни и с големи букви „диетични“ хлебчета. Разликата в енергийното съдържание е нищожна.

Какво е Калория?

Със сигурност повече са хората, които знаят столиците на всички градове, и техните президенти дори(аз не съм от тях, а и не ме интересува) , но пък не знаят, какво са калории, белтъчини, въглехидрати и мазнини. И се пак това е важно за здравето, нали! Докато това със столиците, освен ако не си учител по история – не го разбирам.

Калориите е единица за измерване на енергия. Тази енергия се използва от организма като „гориво“ за всички  процеси в организма.

Белтъчини, въглехидрати, мазнини и калории

Белтъчините са изключително важни хранителни вещества, необходими на организма за възстановяването на мускулите и органите, за правилния растеж на косата и други функции. Необходимото количество белтъчини е индивидуално в зависимост от фактори като тегло, възраст, метаболизъм, цели и др. Като необходимия дневен прием е минимум 0,5 грама на килограм телесно тегло.

Въглехидрати доставят енергия, а мазнините(но омега 3 мастните и подобни) са важни за производството на хормоните и не само. Това е накратко за тях. А ето и тяхното калорийно съдържание:

  • Протеин (4 калории на 1 грам)
  • Въглехидрати (4 калории за 1 грам)
  • Мазнина (9 ккал на 1 грам)

Как да изчислим, колко калории са необходими за да отслабнем?

Ако сте начинаещ, може би трудно ще се справите сам, и затова на-добрия вариант е да потърсите професионална помощ. И все пак.

Днес на етикета на почти всяка една храна е изписано нейното съдържание на калории, мазнини, въглехидрати и белтъчини. Правилото, което трябва да спазвате е да изгаряте повече, калории отколкото приемате. И това не означава глад. Като същевременно следите и откъде идват тези калории.
На първо място поставяйте винаги белтъчините, защото както писах по-горе са изключително важни!

фитнес инструктор в град София

Вземи книгата за тренировки у дома. Кликни тук!

фитнес инструктор в град София

youtube fitnes instruktor

Мартин Гергов / Автор на блога

Аз съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес треньор и блогър. Тел. за връзка с мен: 0893 889 768

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.