Над 500 000 000 нови случая на диабет и инсулт до 2030 г. ако хората продължават да водят застоял живот

Съвсем скоро световната здравна организация (СЗО) алармира за нещо много сериозно, което ще се се случи в близко бъдеще. Според здравната организация до 2030-та година почти 500 000 000 души в света ще се разболеят от диабет, инсулт, рак и сърдечни заболявания, ако правителствата не предприемат спешни мерки, с които да мотивират хората да се движат повече.

Аз Мартин Гергов съм съгласен с изявлението на СЗО като ще добавя, че е необходимо и да спортуват във фитнес зала със свободни тежести поне веднъж седмично, като минават всички мускулни групи. Както и да се хранят правилно поне в три от храненията си през деня.

Годишно това ще струва около 27 милиарда долара

В доклада на Световната здравна организация, посветен този път на физическата активност, който между другото е първи по рода си, се подчертава, че са малко областите в общественото здраве, където има толкова ясни, убедителни и категорични доказателства от смисъла на политики, които стимулират физическата активност. Факт е, че редовните упражнения и правилното хранене намаляват риска от ранна смърт и сърдечни заболявания, диабет, рак, инсулт с между 20% и 30%.

ИЗГЛЕДАЙ ВИДЕОТО СЕГА!

Докладът за глобалното състояние на физическата активност за 2022 година показва степента, в която правителствата изпълняват препоръките за това как да увеличат физическата активност във всички възрасти. В същото време документът представя и първата специализирана оценка за напредъка на страните, оценява още какви са разходите на здравните системи при липса на действия, които ще доведат до по-добри нива на физическа активност.

Експертите на СЗО анализират данни от 194 държави и констатират:

  • По-малко от половината от страните имат изготвена национална политика за физическа активност.
  • В под 40% има национална политика, но тя не действа.
  • Национални насоки за физическа активност за всички възрасти са подготвили 30% от държавите.
  • Над 90% са създали система за наблюдение на физическата активност при възрастните, 75% я наблюдават при подрастващите, а под 30% при децата под 5 години.
  • 40% имат стандарти за проектиране на пътища, които правят по-безопасно ходенето пеш и карането на велосипед.

„Нужно е повече държави да разширят прилагането на политики, чрез които да мотивират хората да бъдат по-активни. Да ходят повече пешa, да спортуват, да карат по-често колело, тоест да бъдат физически активни. Ползите са огромни и са не само за психическото и физическо здраве на хората, но и за обществата, за икономиката и околната среда“, заявява генералният директор на Световната организация.

Д-р Тедрос Гебрейесус изразява надежда, че докладът ще помогне на управляващите в различните страни по света да създадат реални политики, насочени към физическата активност, които ще направят обществата много по-здрави и активни.

Сериозно внимание експертите отделят и на икономическата тежест, която ще изпитат и без това отслабените през последните две години заради пандемията от COVID-19 здравни системи. Прогнозата е, че тя ще бъде значителна. Разходите за лечение на новите случаи ще достигнат 300 милиарда долара до 2030 г. или около 27 милиарда долара на година. Проблем е, установява докладът, че 28% от политиките, насочени към физическата активност в страните, нито се финансират, нито се изпълняват.

Едва 50% от държавите са организирали национална кампания или събития с масово участие на хората, за да стимулират физическата активност. Безспорно една от причините е пандемията, която прекрати рязко подобни инициативи с наложените забрани и изолацията. COVID-19 засегна сериозно прилагането на много политики, което от своя страна доведе до ограничаване на възможностите за физическа активност.

СЗО: Движете се, за да сте здрави

Докладът установява още, че има сериозни пропуски в данните, с които се проследява напредъка по отношение на обществено достъпни открити пространства, осигуряване на пешеходна и велосипедна инфраструктура, спорта и физическото възпитание в учебните заведения.

Нямаш време за фитнес зала? Тренирай у дома с книгата!

От СЗО признават, че все още няма одобрени индикатори на световно ниво, които да измерват какъв е достъпът до паркове, градини, велосипедни алеи. Това пречи на експертите да проследят в детайли осигурена ли е нужната инфраструктура, наличието на която е в състояние да увеличи активността на хората.

20 са препоръките, които СЗО отправя към страните, за да помогне да се справят с проблемите

Сред тях са осъществяването на политики за изграждането на по-безопасни пътища, представянето на по-голям брой програми за физическа активност на децата, в учебните заведения, в доболничната помощ и на работното място.

Докладът призовава държавите да приемат физическата активност като приоритет и като ключова политика, която ще подобри здравето на населението и ще се справи с болести като диабет, рак, инсулт, деменция, инфаркт. Затова е важно, категорични са от Здравната организация, физическата активност да бъде част от всички политики, но и правителствата да създадат нужните инструменти и да изготвят насоки за реалното им прилагане.

Както подчертава д-р Рюдигер Креч, който оглавява отдела „Промоция на здравето“ в СЗО: „Да се насърчава физическата активност е полезно за общественото здраве, но и има и икономически смисъл“. Здравните експерти подчертават още колко е важно да бъде гарантирано, че хората ще имат лесен достъп до всички програми, посветени на физическата активност.

Докладът показва, че напредъкът е бавен, затова страните трябва да ускорят темпото. Не само да създадат политики, стимулиращи по-високи нива на физическа активност, но и да ги прилагат реално.

Физическата активност е в състояние да спаси хората от захарния диабет

Ако картината, такава, каквато е установена от настоящия доклад, не се промени, то до 2030 г. или точно след осем години, в света ще има нови 499 208 000 случая на иначе напълно предотвратими заболявания като диабет, инсулт, инфаркт, рак, деменция и депресия. За съжаление, повечето от тях ще бъдат в страните с по-ниски доходи като Индия, Бангладеш и Кения. Близо 50% от тези случаи ще бъдат следствие от хипертония, а 43% – резултат от депресия.

Използвани източници: World Health Organization и Framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *