Кой е Най-Тежкият Стрес Фактор в Света? Това е Вътрешната Самота!

вътрешна самота

Знаете ли приятели, че за да си истински щастлив в живота се нуждаеш не от пари, не от имоти, не от екскурзии. И те са от значение, но повярвайте ми, че малцина са истински щастливите хора.

Със сигурност и вие познавате, хора които според вас са безкрайно щастливи, виждайки ги зад волана на лъскаво „Ферари“ или друг луксозен автомобил.
Но замисляли ли сте се, дали просто това не е една лъскава опаковка в която се крие много мъка и самота.
Именно и това е една от причините да направя интервю с психолог.

Целта на публикацията ми е да ви информирам по най-добрия и разбираем начин относно решаването и предпазването от мутиране на важни здравословни проблеми от стреса.

МАСОВО ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ОТ ВЪТРЕШНА САМОТА

Следващите редове, които ще споделя са на база интервюта проведени от мен в процеса ми на работа във фитнес залата, както и във фейсбук в продължение на години, споделям и опит претърпян лично от мен.

Може би познавате хора, които са обект на домашно насилие, и такъв обект масово са т.нар. нежна половинка на човечеството, малтретирани от „мъжете си“.
И те милите стоят, и траят в името на деца, родители, материални ценности и какво ли още не и в един момент се сгромолясват от сполетялата ги коварна болест, резултат на ужасния стрес, наслояван всяка секунда.

В следващите редове ще споделя част от признаците на „Домашното насилие“, които прикриват не малко жени.

Физическо и сексуално насилие:
• Насилникът заплашва и/или реализира заплахи, причиняващи объркване и страдание;
• Че ще я убие, ще убие децата и ще се самоубие;
• Принуждава я да изостави задълженията си;
• Да извършва нелегални неща.

Използване на заплаха за физическо насилие:
• Насилникът кара жената да изпитва страх посредством определени действия;
• Премазване на вещи;
• Чупене и разваляне на вещите на партньорката;
• Заплахи с оръжия.

Закон за Домашно насилиеИзползване на емоционално насилие:
• Насилникът поставя жената в принизена позиция, унижава я;
• Кара я да се чувства зле и недоволна от себе си;
• Нагрубява я;
• Кара я да се чувства психически нездрава;
• Кара я да се чувства виновна.

Използване на децата:
• Насилникът кара майката да се чувства виновна заради децата си;
• Използва децата, за да предават съобщения;
• Заплашва, че ще отведе децата;
• Използва посещенията /в случай на развод/ заради децата, за да тормози и заплашва жената.

Използване на мъжката привилегия:
• Насилникът се отнася към жената като към робиня;
• Взима сам всички важни решения;
• Държи се като “господаря на дома”;
• Той определя ролите на мъжа и жената в семейството.

Използване на изолация:
• Насилникът контролира, какво прави, с кого се среща жената, с кого говори, какво чете, къде ходи;
• Ограничава ангажиментите й извън дома;
• Използва ревността си, за да оправдае действията си.

Ако сте обект на подобно държане, ако изпитвате вътрешна самота…
Вие се нуждаете от помощ, която аз ще се постарая частично да ви окажа в следващите редове чрез интервю с един от най-добрите психолози – магистър Надя Симеонова.

АВТОБИОГРАФИЯ НА МАГИСТЪР НАДЯ СИМЕОНОВА

Психолог Надя СимеоноваМагистър Надя Симеонова-Григорова е завършила СУ „Св. Климент Охридски” специалност Философия. Между 2002 и 2006 специализира Психотерапия в Института по Психотерапия на Университет Leopold Franzen (Австрия).

Практикува Selfmanagement, Stressmanagement, Автогенен тренинг, също така методи и техники от Когнитивно- поведенческата психотерапия, Гещалт- психотерапията, Аналитичната психология, Кататимно-имагинативната психотерапия и Невролингвистичното програмиране.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТРЕСЪТ И ДО КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ ВОДИ?

Има обективни и субективни стрес фактори.
Обективни са икономическата криза, проблемите в работата и др.

Също така и земетресението преди няколко дни. Много хора се обадиха покрай него търсейки нашата помощ.
Но това не са хора, които бяха психически стабилни. Не говоря за болни хора.
Това бяха хора, които имаха някакви вътрешни ограничения, симптоми на депресия, тревожни разстройства и т.н.

Всеки един от нас има в тялото си множество бактерии, вируси…
Когато е силна имунната ти система, ти можеш да се бориш с тях.
Но когато тя отслабне ти започваш да боледуваш. Същото е по отношение на психическите заболявания.
Когато си добре, когато се чувстваш щастлив(връзка, общуване, здраве и т.н.) и можеш да кажеш: „Да, аз се чувствам щастлив”, то тогава няма да имаш тази благоприятна почва за развитието на психически смущения.

Най-силни са субективните стрес фактори: страх, вина, тъга, самосъжаление и др.
С обективните фактори човек може да се справи.
Ако няма пари може да се насочи в насока в която да спечели пари.
Ако не си харесва тялото – ще тръгне на фитнес.

Ето например в една връзка в която мъжът изневерява – жената има ниско самочувствие, страда, страхува се да предприеме нова крачка, защото не знае дали ще се справи и т.н.

Развод

Тези вътрешни ограничения й пречат… вижда, че с този мъж няма бъдеще, необходимо е да се разделят, да преживее кризата на раздялата, да потърси нова връзка, да потърси нещо ново в живота си и да продължи напред.

Това са жени, които имат някакви вътрешни ограничения, вътрешни конфликти, които им пречат да направят тази логическа стъпка и да излязат от тази болезнена ситуация.

ПСИХОЛОЗИТЕ ИЗПАДАТ ЛИ В ДЕПРЕСИЯ?

Имай предвид, че психолозите са обучени да разпознават симптомите на депресията.
Но съвсем нормално е някой човек да се чувства понякога тъжен, потиснат, дори понякога без повод – стига това да не трае повече от 3 дни.

Моменти в които претърпяваме някаква промяна – да речем разделяме се с някой човек или смърт на роднини и т.н. . Тогава също настъпва криза.
Психолога не е машина, и той е човек с чувства и ако не може да се справи с проблема, знае, че колкото по-бързо потърси помощ, толкова по-добре е за него. Ако не успее да се справи сам отива при друг психолог.

В психотерапията има следната закономерност – когато човек има един проблем, колкото по-рано се справи с него, толкова по-лесно излиза от кризата, в която се намира.

КАК РЕАГИРА ТЯЛОТО НИ ПРИ СТРЕС?

Имаме два типа стрес реакции.
Първият е при непосредствена физическа опасност, когато дори няма мисъл, а една първична реакция за части от секундата, при която тялото се снабдява с много повече енергия за борба или бягство. Когато премине опасността, организма се възстановява.

Вторият тип стрес реакция е вследствие на нашите негативни мисли.
Тогава се задейства симпатиковия дял на вегетативната нервна система – увеличава се пулса, кортизола в кръвта, кръвната захар и т.н. В това няма нищо лошо, когато се комбинира с активиране на обратното – парасимпатиковия дял, т.е. чрез отпускане на напрежението.
Когато обаче не можем да намерим начин за това отпускане и се получи наслояване на стрес, говорим за дистрес или патологичен стрес, т.е. когато вече организмът не може сам да се справи и не може да компенсира това напрежение. Тогава идва на помощ автогенния тренинг.

Той представлява съвкупност от техники, които допринасят за това да се задейства парасимпатиковия дял на вегетативната система. Чрез тези упражнения човек се научава да контролира стреса.
От постоянното наслагване на стрес много повече енергия се насочва към подържащите стрес функции и много по-малко към възстановителните и възпроизводителните.
В резултат на което се наблюдава понижаване на имунната система, либидото, забавен растеж и т.н.

И когато, човек не контролира стреса, т.е. не комбинира напрежението с отпускане, тогава не само започват да се появяват психически симптоми, но също така започват да се проявяват и телесни симптоми. На първо време психо-соматични смущения – болки, затруднено дишане, сърцебиене, мускулна слабост и др., след време прерастват и в органичните заболявания.

ВЪТРЕШНАТА САМОТА ВОДИ И ДО ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

От няколко години в научните среди е вече факт, че стреса предизвиква и едни от най-страшните заболявания – сърдечно-съдови заболявания, диабет и онкологични заболявания. Т.е. доброто здраве изисква физически да се чувстваш добре, психически – т.е. да нямаш вътрешни конфликти, които да те спират и социалната среда. И като пример ще дам „Пирамидата на Маслоу”.

ПИРАМИДАТА НА МАСЛОУ

Тук говорим за това, какво мотивира хората.
Физиологични нужди – без тях не може.
Това е задоволяването на глада, жаждата… това е базиса.
Когато ти си успял да задоволиш базиса, следващото което те мотивира е да си създадеш сигурност., т.е. да се чувстваш в безопасност, например както по време на война и т.н.
Вече, когато тези двете са задоволени идва следващото.

ЛюбовТова са социалните нужди – Любов, чувството за принадлежност.
Когато те бъдат задоволени се заражда нуждата да си изградиш един социален статус.
Примерно най-елементарното, което хората правят е да си купят кола, апартамент и т.н.
И следващото е себереализацията – т.е. да оставиш нещо на човечеството.
Ето това са всички стъпки, които те мотивират да вървиш напред.

Когато някой обаче не може да задоволи нуждата си за Любов (в повечето случаи) и я прескача, тогава например виждаш хора, които са на много висок пост и поемат много голяма отговорност, големи финансови възможности, но са самотни.

Това са хора, които отричат нуждата от любов или просто не си признават нейната липса и са насочили цялата тази енергия в професията си. Има много такива хора, които изпитват вътрешна самота и тази нужда се проявява. Така, че реално Любовта е третата нужда, която ти се появява./бел. на авт. и най-трудно се „намира“/

“Душевните недостатъци са като раните на тялото: каквито и грижи да полагаме за лекуването им, белезите им личат винаги и всяка минута съществува опасност раните да се отворят наново”./бел. на автора/

БЕЛЕЖКАТА НА АВТОРА – ПРИМЕРЪТ С МИЛИОНЕРА И ТАКСИМЕТРОВИЯ ШОФЬОР

Спомням си една случка как един познат, когото хората мислеха за най-щастливия човек в заведението – той черпеше всички, беше центъра на вниманието, споделяше как ходи постоянно на екскурзии, и винаги има “жена” на която да звънне… знаете ли какво ми сподели!
Сподели ми следното… въпреки, че съм едва ли не милионер… аз съм нещастен… вътре в мен съм празен, защото не мога да намеря жена, която да обичам и да ме обича. Това е много трудно и не се купува. То е както се казва „Дар Божи“.

Преди два дни пък си говорих с водача на едно такси(мъж с бяла коса на възраст около 65, а може би и повече). Говорехме си през целия път, и накрая след като достигнахме мястото и спряхме си говорехме още 10-тина минути. Той отново потвърди горните думи.

Водач такси

Момче, каза той… да намериш човек, който само като седне до теб и да не искаш да се отделя от теб е изключително трудно.
Може да го намериш след като си се оженил и си направил деца, и именно заради него ще трябва да направиш нова крачка и да започнеш нов живот.

Лошото е, че именно тогава хората се страхуват да направят тази важна крачка и много от тях пропускат тази възможност.
Много хора чакат тази възможност. Някои я чакат цял живот и пак не я получават.

В КАКВО ВЯРВАТЕ?

Вярвам, че винаги има изход.
Може би не случайно се казвам Надежда(смее се).

ПО КАКЪВ НАЧИН ВЪЗДЕЙСТВА НА ДЕЦАТА РАЗДЯЛАТА В ЕДНО СЕМЕЙСТВО?

Първо ще разгледаме лъжата, защото когато нещата в едно семейство не вървят се преминава и към нея.

Лъжейки ти подсъзнателно усещаш, че навлизаш в една опасна територия и трябва да бъдеш нащрек.
Тогава се задейства симпатиковия дял на вегетативната система, т.е. тялото ти реагира със стрес реакции. Именно по този начин детектора на лъжата успява да ни разпознае, когато се наложат подобни действия.

„Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда.
Човешката енергийна система разпознава лъжите като отрова”./бел. на автора/

Детето има нужда от пълноценен родител, а когато един родител не е щастлив в брака си той не може да бъде пълноценен родител. Така, че в този случай човек, трябва да потърси, какво му пречи да бъде щастлив. Да го потърси в себе си, да изходи от себе си.

Скандалите се отразяват на децата.
Специално при децата, които са били свидетели на насилие има случаи при които децата стават например като бащата, който нагрубява или бие майката, но има и случаи в които те стават такива, които да не понасят, каквото и да било насилие.
Дори знам случаи в които някоя позната или приятелка, която е изпаднала в такава ситуация и е била бита и т.н., трети човек отива и набива този, който е нанесъл побоя.
Защото той самият е бил свидетел и той се бори срещу агресията.
Това е нещо, което много хора ги мотивира дори да се борят професионално срещу агресията.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ВЪТРЕШНИТЕ СИ КОНФЛИКТИ И ПРОБЛЕМИ.
СПОРТЪТ ПОМАГА ЛИ НИ КАТО ЛЕК СРЕЩУ ДЕПРЕСИЯТА? КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

Спортът допринася за разтоварването на напрежението.
Когато имаме разминаване на това, какъв иска да е човек и какъв е в действителност се поражда един вътрешен конфликт от който никой не може да избяга.
За да бъде в хармония със себе си той трябва да го реши този конфликт.
Именно затова работя с хората за да разбера, какви са вътрешните им конфликти, какви са причините, какво е това, което им пречи да предприемат крачка, тъй като един вътрешен конфликт, няма начин да не се прояви.

Има най-различни начини по които хората несполучливо се опитват да се справят с този вътрешен конфликт. Свидетел си на множество такива случаи, каквито са консумацията на алкохол всяка вечер, побоищата, дори заяждането с другите. Заяждайки се човек иска да изтъкне, колко той е повече от другия.

Семейни проблеми

Всякакви други начини към които човек може да се пристрасти, колкото да разсеят вниманието му, какъвто например е хазарта, а също и професията.

Човек има начини по които да избяга от проблемите си, но това е че, това бягство е само за момента тук и сега.
Проблемът си стои и единствения начин да се приключи с него е когато се реши.

БЕЛЕЖКАТА НА АВТОРА – ПРИМЕРЪТ С ПРИСТРАСТЯВАНЕТО КЪМ „РЕЛИГИЯТА“

Тук ще добавя като начин за бягство и пристрастяването към религията и като пример ще ви споделя едно интервю, което проведох по телефона с жена, която…

Сляпо следване на БиблиятаЧасът е около 23.40 вечерта и съвсем случайно се запознах в интернет мрежата с жена от провинцията. След няколко думи ми стана интересно и реших да й се обадя и да поговорим по болезнената тема „Вътрешна самота“. Тази жена години наред имаше нещастна връзка, но и 3 деца. Съпругът й не й обръщаше необходимото внимание.
Може би ще ми кажете – Е, нещастна връзка пък 3 деца. Как така. Ето така.
Ако една жена се чувства необичана, нещастна тя се надява, че ако има дете от мъжа си, той ще я заобича повече, да, ама не!
И така, едно, две, три… и болката става още по жестока.

Усещах как тази жена страда, тя се молеше всеки ден на Бог. Сепнах се много обаче, когато тя ми сподели, че въпреки, че не получава внимание от мъжа си, тя е щастлива, защото Бог я обича.
Сподели ми също и че вечер не си ляга сама и Бог я прегръща, Бог я завива.
Тогава аз я прекъснах и й казах… хей, чакай малко как така Бог те прегръща, още малко ще ми кажеш, че и секс правиш с Бог. Хей… Бог ни обича чрез някой…
Тогава жената се разплака и сподели цялата си мъка.
Сподели как иска да си намери мъж, който да я обича и да обича, но това не е никак лесно.

„Прекомерната и отличаваща се с невежество духовност също може да бъде опасна и да доведе до натрапчиво, дори агресивно поведение. Не следвайте сляпо Библията!
Мъдрият човек търси Бога в единственото място, където Той пребивава – в своето сърце. Именно там, трябва да бъде човекът, който обичаш. А Бог е Любов“. /Бел. на автора/

КАКВИ ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ВАС?

В кабинета ни има от много бедни до милионери. От всички възрасти и професии.
Най-голям е броят на юристите, хирурзите, учителите, актьорите, журналистите, художниците.
Има една интересна група от жени, които не работят.
Те са съпруги на богати мъже. Живеят в къщи в околностите на София.
Марковите дрехи, бижутата, колите, часовете в козметичните салони, пътуванията в чужбина са всекидневие за тях.

Най-голям успех постигна една от тях, която първо потърси подкрепа за дъщеря си.
Реши и тя да се научи на методиките, с които работим. Нямаше оплаквания.
Над 25 години никога не беше работила и само се беше грижила за децата си.

Беше сянка на съпруга си. Една година сеанси й помогнаха да намери себе си.
Раздели се с мъжа си и започна частен бизнес, и то без нито 1 лев от него.

И ОЩЕ ЕДНА БЕЛЕЖКА ОТ МЕН – АВТОРА НА ТАЗИ ТЕМА

Обичана жена

Обичаната жена е хубава и без комплекси. Тя се подмладява и разкрасява всеки ден, тя грее, тя е различна без значение от възрастта си, защото тогава времето върви назад и всяка клетка се възобновява, защото Любовта възкресява, а липсата й убива.

СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ИЗКАЗВАМ ЗА ЛЮБЕЗНАТА ПОДКРЕПА НА МАГИСТЪР ПСИХОЛОГ НАДЯ СИМЕОНОВА:

Психологичният кабинет на магистър психолог Надя Симеонова се намира в центъра на гр. София, срещу НДК. Телефон за контакти: 0877 110 741. Уеб сайт: www.simeonova.info

В публикацията са използвани и материали от сайта „Без Насилие“ www.nasilie.eu

One thought on “Кой е Най-Тежкият Стрес Фактор в Света? Това е Вътрешната Самота!

  1. Андреана says:

    Поэдравления эа статиите, които пишеш. Честно не съм прочела всички, но от това, което успях – наистина поэдравления. Малко са мъжете, които говорят эа насилието над жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *