Вила Армира Ивайловград

Видео кадри от официалното откриване на Антична вила „Армира“ до град Ивайловград

Гледайте видео кадри от церемонията по откриването на Антична вила „Армира“ в Ивайловград, проведена на 21 юни 2024 година. Вила „Армира“ е античен римски дом, разположен в близост до Ивайловград, който в момента е класифициран като паметник на културата с национално значение.

От 2014 година той е част от списъка „100 национални туристически обекта“ под номер 72б, издаден от Българския туристически съюз. Античната вила „Армира“ представлява археологически паметник от времето на Римската империя, разположен в областта на древна Тракия. Намира се на около 1,5 км от квартал Лъджа в Ивайловград, област Хасково.

Видео материал от откриването на вила Армира до Ивайловград през юни 2024-та

Открита по време на строителни работи за язовир преди шест десетилетия, античната вила „Армира“ е била обект на основни археологически разкопки между 1964 и 1980 година. През последните години са изследвани останките от първия басейн и обширен жилищно-занаятчийски комплекс.

ВИДЕО МАТЕРИАЛ ОТ СЪБИТИЕТО

След редица проекти, вилата е консервирана и частично възстановена, като днес е един от най-известните и често посещавани археологически обекти в България. Включена е в списъка с „100-те национални туристически обекта“. Научните изследвания на това значимо антично имение в Източните Родопи продължават. Използвайки съвременни методи, е установено, че в района на вилата са функционирали няколко кариери за добив на мрамор, което е било ключово за икономическото развитие на имението.

Вила „Армира“ е създадена през 70-те години на първи век след Христа.

Първият й собственик е бил член на тракийската аристокрация. Развила се е в голямо земеделско имение в долината на река Армира, която е дала името на вилата. Построена е на живописно място близо до голямата река Арда (известна в античността като Артескос) в Тракия. Мраморът е използван за архитектурната украса и мозайките на пода в дома на собственика.

Източник: www.vila-armira.com

Вила „Армира“ е изградена като голям перистилен дворец, подобен на средиземноморските дворци на заможните римляни, с повече от 20 стаи на първия етаж. Те са организирани около голям централен басейн, обграден с колонада и деликатно изработена ограда. Басейнът е открит и водата в него се е затопляла от слънцето. На юг от него е построена баня, чиито размери и дизайн са сравними с тези на античните обществени бани, известни като терми. Със създаването на вилата през първи век след Христа е издигнато и жилището на собственика и неговото семейство.

Източник: www.vila-armira.com

През първата четвърт на II век сл. Хр., наследникът извършва значителен ремонт на централната сграда, поръчвайки изработката на уникална мраморна декорация, отразяваща вкус към лукса и красотата. В началото на III век сл. Хр., наследниците разширяват сградата на изток, като построяват голяма зала за гости – Зала 6, с почти напълно запазена мозайка.

Вила „Армира“ е била населена до втората половина на IV век сл. Хр. Около средата на века са направени ремонти в декорацията и плана на сградата, съобразени с каноните на ранното християнство. Вилата е изгоряла в края на войната между римляните и готите през 378 г. сл. Хр. и е била окончателно разрушена от силно земетресение само десетилетие по-късно.