Драконови лодки Панчарево

Посетихме „Фестивал на Драконовите лодки“ 2024 на Езерото Панчарево до град София [+Видео]

Фестивал на драконовите лодки 2024, се проведе на езерото Панчарево този уикенд и пренесе гости и участници в далечен Китай. Тези състезания набират все по-голяма популярност по света. Те са определени като най-бързо развиващия се воден спорт и се очаква скоро да бъдат включени в олимпийските игри. Събитията са изключително зрелищни и предлагат разнообразие от културни, музикални, танцови и спортни мероприятия.

Както и атракции за деца, базари с традиционни занаяти и арт продукти от целия свят, гурме зони с храни и напитки и много други. Тези фестивали представляват истинско преживяване и незабравим празник за цялото семейство и са признати от ЮНЕСКО като част от световното нематериално културно наследство.

Видео репортаж от „Фестивал на Драконовите лодки 2024“ на езерото до Панчарево

Събитието премина през два последователни дни на язовир Панчарево, близо до София. То беше приказно, различно, интригуващо и забавно. Създадохме нови приятелства и се заредихме с много позитивни емоции. Преживейте атмосферата и вие чрез видеоматериала, който заснехме с майстор Pe!

ГЛЕДАЙ ВИДЕО ПО ТЕМАТА

Централното събитие, свързано с празника „Фестивал на Драконовите лодки“, е състезанието с драконови лодки. Обикновено то се провежда като част от Фестивала на драконовите лодки, който включва разнообразни спортове, песни, танци, изложби, както и предлагане на храни и напитки, осигурявайки удоволствие за посетители на всяка възраст.

Festival na drakonovite lodki

Една популярна традиция е консумацията на лепкав ориз, опакован в бамбукови или тръстикови листа, известен като дзундзъ. Този обичай произлиза от практиката на хвърляне на ориз във водата в памет на Цю Юен. Листата се връзват с потопени във вода стъбла или цветни копринени конци.

Фестивал на Драконовите лодки

Второто издание на Фестивала на Драконовите лодки в София се провежда на езерото Панчарево под патронажа на кмета на София Васил Терзиев, кмета на Район Панчарево Евгения Алексиева, Столичната община, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република.

Драконови лодки

Дзундзъ, които обикновено имат формата на триъгълна пирамида, могат да бъдат както празни, така и пълнени със съставки като свинско месо, бобена паста и китайски фурми. На север фурмите са популярен пълнеж, докато на юг се предпочитат месо, наденица или яйца. В наши дни малцина, предимно възрастни хора, все още приготвят дзундзъ у дома, като повечето хора ги купуват от ресторанти и пекарни. Дзундзъ се намират не само в Китай, но и в Корея, Япония и други страни от Югоизточна Азия.

Снимки и видео от Фестивал на Драконовите лодки на езерото Панчарево

По време на празника се консумира и конджи (оризов пудинг), като специалитет е конджи от пет различни зърна, тъй като вторият символ от китайското име на празника, (У), звучи подобно на „пет“. Дзиендуей са празни топчета от пшенично и оризово брашно с разнообразни пълнежи, обвалени в сусам отвън. С настъпването на дъждовния сезон по време на Празника на драконовите лодки, консумацията на дзиендуей символично „запушва дупките в небето“, за да предотврати изливането на разрушителни порои.

Повече информация за събитието ще намерите на официалната уеб страница на „Фестивал на Драконовите лодки“ в България: https://dragonboats.bg