Интервю в BTV Новините: За легиона от моя кратък престой и още коментари

задължителна казарма

Преди ден (21 февруари 2018г.) от телевизия BTV ме потърсиха да изкажа своето мнение, относно Френския легион, като човек, който е бил там, дори и за кратко през януари 2013 или 2012-та беше годината.

Видео интервюто за легиона в Новините по BTV

Причината поради, която бях потърсен за интервю беше зачестилите случаи на българи, завърнали се от легиона с видима коренна промяна в психиката. И тази промяна видимо не е била в добра насока.

Дали, обаче психиката на съответните хора преди да постъпят в легиона, също е била на ръба, това е друг въпрос.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

След излъчването на интервюто ми в централната новинарската емисия на телевизията, купища коментари се изписаха в различни сайтове.

Едни подкрепяха легиона, а други не. Сред подкрепящите го видях и коментари, които станаха главни виновници за да напиша тази тема:

Легионът е за момче с топки(който беше изписан от българин, но на френски език).

Е вие, какво искате да ви предложат – това да не е хотел“.
И още, и още глупости на търкалета!

Ето и един от подкрепящите коментари, който е оставен пък от потребител с име „легионер“ във факти.бг:

факти.бг

В заключение на краткото интервю, което споделих за медията ще добавя, че всеки има право на избор. На мен този начин на обучение не ми допада и затова напуснах по собствено желание! Но на вас може да ви хареса и може да пробвате, когато решите в зависимост от изискванията на легиона.

Лично в моите представи не влизат колеги за работа, които ми се оригват на висок глас и пърдят по същия начин. Хора говорещи ми за колко много проститутки са изчукали по време на службата си и прочее.
За мен истинският професионален воин, трябва да бъде и интелигентен.
А подразделението да се грижи тотално за подчинените си – професионални воини! Не може единия да дава трошици, а да очаква от другия да се раздава надлъж и нашир за самата компания или както желаете, така го наричайте! Днес не е едно време, днес е днес! Принципите от едно време, може да са били добри тогава, но днес трябва да възтържествуват с т.нар. update!

В следващите редове ще споделя в подробности моето виждане за „мъжете с топки“, „хотелите“, както и за онази „задължителна казарма“ !

Като бивш професионален военен, учил във висше военно училище, а след това работил и като старшина на рота в мотострелково поделение съм ставал свидетел на редица „идиотски“ случки. Случки, които обикновено правят онези „мъже с топки“ , но не използващи главата си за мислене, която определено не се намира между „топките им“, които те определят за мъжествени!

В една от случките, които ми бяха споделили докато бях курсант във военното училище действията бяха потресаващи:

Новобранец заспива и поради здравословна или друга причина, започва да хърка. Тогава един от „мъжете с топки“ си прави чикия, което е вид самозадоволяване(сори за израза, ако го четат и „мъже без топки“) и му се изхвърля в устата! На следващата вечер обаче, новобранецът изчаква „старото куче“ да заспи и му забива армейски нож в главата.

Това е един от особено тежките случаи, а със сигурност е имало стотици, а може би и хиляди такива. Ето и още една случка, но от по леките:

Когато бях кадрови военнослужещ, като старшина на рота аз поставях задачи на войниците, които бяха на задължителна военна служба. Старите войници, обаче имат навика и „голямо-топковото“ си самочувствие да тероризират новобранците. Лично за мен всички бяха равни! Задачите, които им поставя, те прехвърляха не веднъж и дваж на един нов0бранец, който те наричаха „циганин“. И когато дойде ред за отпуск, тогава пък аз оставих всички момчета с „големи топки“ в ротата, а „циганина“ излезе в отпуск, като получи и други привилегии.

Относно „хотелските коментари!

За да се върши една работа професионално е необходимо да имаме и професионалните условия – професионална екипировка, професионална храна, професионално обучение и готино място в което да си почиваш. Това са критерии, чиято цел е лесно да създава професионални кадри, но видимо е, че те тотално липсват.

Ясно е, че този „лукс“, както някои може би ще го нарекат и ще се изсмеят, няма да го има в джунглата или някъде другаде, когато си в реалната мисия. Но нима е необходимо през целия си живот до съответната мисия да живееш и тренираш в мизерия. Да си докараш куп болести, травми и прочее от ниската хигиена, некачествена храна, място за отдих и тренировки. Да се промени психиката ти до толкова, че да откачиш след служба от няколко години! Не! Не смятам, че това е необходимо! Но, много хора нямат избор и понякога легиона се явява последната надежда, както и различните „релилигиони“(но това е друга обширна тема, която също ще разгледам).

Защо не трябва да има „Задължителна казарма“!

Много примери мога да дам по темата, защо не трябва да има задължителна казарма. Ето и още, няколко мои гледни точки, легенди и митове, като човек преминал и през тази сфера!

1. По специално женската аудитория, както и възрастните хора сред които има и единици изключения, споделят, че мъж, който не е минал през казармата не е мъж!

– Мит! От задължителна казарма не се става мъж(повечето си го представят тип Командо от филмите). Всъщност много по голяма е вероятността да влезеш след нея в психиатрична клиника, отколкото да станеш „Командо“ или „Рамбо“, защото в този тип казарми влизат хора, които в повечето случаи не желаят. Там влизат и интелигентни хора, и ниско интелигентни. И се случват случки, като описаните по горе. Така, че не! В казармата мъж не се става.


Продуктово позициониране! За да го изгледаш – кликни на видеото!

 • Формула без кофеин;
 • Патентована Dual Technology® Release;
 • Идеална подкрепа за тези, които спазват план за отслабване.
Информация за Grenade Stim Free - Кликни Тук

По добре е да има задължително изучаване на английски език или училище по правилно хранене и тренировки за цялото тяло(фитнес) , но не и казарма. И да не забравяме, че дисциплина се гради и в спортните отбори!

2. В задължителната казарма, изоставаш професионално!

-Истина. Представете си само, колко хора тепърва започват да градят кариера, набират клиенти и т.н. И хоп, ето, че дошла призовката за задължителна казарма. Е сори, но смятам, че на тези хора им е нужно това!

3. Задължителната казарма е необходима за да може, мъжете да ни пазят по време на война!

– Мит! Нима вярвате, че с 3-6-12 месечна задължителна казарма в която редица са влезли не по собствено желание ще могат да бранят страната по време на война! Вижте войната не е филм! Войната е гадна реалност, която не е необходима на никого. И нейните създатели, определено не са сред моите обожатели.

Но да се върнем на бранническата тема. Та как си представяте един човек, който е влезнал в казармата силом и да кажем, че е стрелял 10 пъти с бойни оръжия, хвърлил е две-три бойни гранати(евентуално) , разглобил е веднъж АК-5,45 или 7,62, скъсал се е от наряди и непоряди за нелъснати кубинки, мръсна якичка и прочее. Та как си представяте, че тези хора ще могат да пазят страната по време на война! Ще пазят страната, но просто като живи мишени.

Аз, който съм стрелял с редица оръжия във висшето военно училище и съм чел специализирана литература и полагал изпити(преди да влезна и в него). Аз, който съм бил и старшина на рота през 1998-ма година… нима мислите, че моите тогавашни умения, които не съм практикувал години наред са още такива! Ще ви разочаровам, но определено не са! Същото е и с всеки един човек! Примерно професионален състезател и шампион, който е спрял да тренира години наред! А, какво да кажем за хората, които не са били в тази измислена от „мъже с топки“ или други „таланти без тиранти“ – „задължителна казармичка“ за срок от 3-6-12 месеца!

4. Професионалната армия е вид работа и трябва да се предлага като такава, а не като задължителна!

– Истина! Професионалната военна служба е вид работа, като всяка друга такава. И за да разчитаме на някой, че може да сив върши работата, такава, каквато, трябва да бъде е необходимо същият той да желае тази работа от все сърце! След това да му се заплаща, както трябва за да може да се посвети именно на тази работа. А не през свободното си време, вместо да си почива психически и физически с цел да бъде още по добър – да ходи, да работи друга работа, защото заплатата му е смешна или пък да се надява да срещне друга работа, която да е много по добра от така желаната! Да бъде обучаван не от „мъже с топки“, а от мъже в комбинация и с активно „сиво вещество“.

Естествено, че и когато има „заплатаджии“, същите да бъдат предупреждавани и своевременно отстранявани.

Така, че уважаеми мислители и подкрепящи „задължителната казарма“, лично аз като бивш кадрови военнослужещ смятам, че тя не трябва да е задължителна! И предполагам в изложеното на кратко – разбрахте, защо! Каменната епоха, отдавна отмина и update, трябва да има. Същият той обаче, трябва да започне обаче от избраните управляващи и мислители на закони. Не виждам обаче, как би се случил този update, особено, когато масовката е предимно от „мъже с топки“!

Ще се радвам да споделите и вашите коментари по темата – Задължителна казарма! Благодаря!!!

6 thoughts on “Интервю в BTV Новините: За легиона от моя кратък престой и още коментари

 1. Margarita Doncheva says:

  Против, защото тези пари могат да ги влеят за образование и спорт. Иначе е вливане от пусто в празно.

 2. Слави Иванова says:

  За казарма. За една година могат да се научат на много неща. Не познавам все още мъж, който да е минал казарма и да ми каже – безсмислена е. Напротив всички твърдят, че наред с тъпотиите, които са се случвали, са научили доста, което им служи и до днес в живота. А иначе казармата може да бъде наистина едно добро начало за едно момче. Една година, в която да разбере дали е готов да приеме това като работа, която да му се заплаща или да остане с една добра подготовка, за оцеляване и мислене. И не ми казвайте, че в казармата не може да се научат мъжете да мислят и да разсъждават. Там може да се научат много неща, ако наистина се изчистят тези идиотизми, които и дават такъв гротесков образ. А всичко това идва от хората, които са там..

 3. G says:

  Най малко ме интересува мнението на един ДЕЗЕРТЬОР a propos la Legion.
  Legio Patria Nostra!

  да си препомни този смешник:
  1. L?gionnaire, tu es un VOLONTAIRE, servant la France avec honneur et fid?lit?.

  ………

  7. Au combat, tu agis sans passion et sans haine, tu respectes les ennemis vaincus, tu n’abandonnes jamais ni tes morts, ni tes bless?s, ni tes armes.

  • Мартин Гергов says:

   Господин G. Думата „Дезертьор“ , определено не е дума, която може да присъства в моята система. Точната дума е човек на ИСТИНАТА! И понеже малцина са хората, които обичат да чуват истината, то ето ви нещо ново от BTV (не, че не мога да ви дам 10-тки видеа, които съм гледал и преди да влезна, и след това) , но това е от преди 5 часа. И тази истина, която потвърждава моята е дадена от човек, който служи в легиона. Последвайте линка: https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kakvo-e-da-si-chast-ot-frenskija-chuzhdestranen-legion.html

   Иначе тренировките, които провеждат там, определено ми допадат, като бивш състезател, но, както споделих в публикацията, смятам, че трябва да има ъпдейт в системата, което ще позволи момчетата, които постъпват вътре или в друга казарма да бъдат много по добри и в действията си! И безшумни!!!

   Ето ви и още един материал от National Geographic: https://www.vbox7.com/play:cc86158f

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *