Опасни хапчета за отслабване

Кои хапчета за отслабване са най-добрите? Интервю с проф. д-р Байкова – специалист по хранене и диететика

Най-добрите хапчета за отслабване още не са измислени ми сподели в интервю Георгиос Сърбинов – фитнес треньор в Pulse Fitness & Spa. А задълбочено даде отговор по темата професор доктор Донка Байкова – специалист по хранене и диететика. Aко имаше такова, щяхме да го знаем и да бъдем много по щастливи. Защото щяхме да глътнем и да ни стопи излишните килограми. Нямаше да се измъчваме с диетичен подбор на храна, с тренировки… щеше да бъде лесно. Но уви, няма такова хапче. Най-доброто хапче за отслабване са природните храни.

Там са онези функционални техни компоненти и съставки, които повишават метаболизма, термогенезата, т.е. енергоразхода. Тези съставки ни засищат и ни правят по здрави и подобряват функцията на редица органи и системи. Натуралните (природните) храни, а не промишлено преработените храни винаги са тези, които повлияват положително в дългосрочен план здравето ни. Трябва да се знае, че при поддържане и контрол на теглото най-важно е основното правило!

Eнергоприемът чрез храната да съответства на енергоразхода

Т.е. на това, което изразходваме като калории през деня, веднъж за поддържане на органите и системите в нашето тяло, в това число мускулите и на второ място за осигуряване на двигателната ни активност.

Най-добрите хапчета за отслабване с още не са измислени

Много е важно в днешно време да знаем, че умствения труд минимално допринася за общия енергиен разход на организма. Затова движението е важен фактор за поддържане на здраве и би трябвало да съобразим факта, че половината от масата на човешкото тяло са мускули. Оставим ли ги без движение, няма как да работят правилно и вътрешните органи, защото те очакват импулси именно от мускулната маса, т.е. от движенията. Така че в абсолютен синхрон, би трябвало да съчетаваме подходяща храна с подходяща за себе си двигателна активност, освен усилията, които полагаме за извършване на нашата работа.

Добър л-карнитин за отслабване

Енергоразходът при умствена работа е абсолютно сходен при този със сън. Т.е. има минимално количество разход на калории. И, ако за една основна обмяна, например за една средностатистическа дама с тегло 60 килограма телесно тегло при ръст 160 см, вероятно нейната потребност за осигуряване функциите на вътрешните органи, т.нар „основна обмяна“ е около 1500 калории. А при умствена работа тя би изразходвала за целия ден не повече от 500 добавъчни калории, и те са предимно свързани с движенията до работното място и обратно до дома, и в битов план.

Кои хапчета за отслабване са опасни?

През последните години съвременните хора много биха искали, контролирайки своето телесно тегло да приемат като помощни средства и определени таблетки, масово наричани „хапчета за отслабване“, които да подпомагат процеса за контрол на теглото. Ако пък имат свръхтегло да си помогнат чрез прием или на хранителни добавки, или на определени лекарствени продукти. Световна здравна организация (World Health Organization” и всички експертни комитети препоръчват модела на хранене (правилния диетичен режим) като основен двигател при редукция на теглото, като в помощ му идва двигателната активност и вече като подпомагащи средства са хранителните добавки и/или лекарствените продукти за редукция на тегло.

ВИДЕО МАТЕРИАЛ

ЗА ВРЪЗКА С ПРОФ. Д-Р БАЙКОВА / ТЕЛ. 0888 370 922

През 60-те години в Япония е създадена теорията за функционалните храни, което веднага се хареса на учените в САЩ, а малко по късно и в Европа. Това означава, храните да подпомагат функциите на определени органи и системи. А в случая да подпомагат отслабването. Такива храни най-вече са храните богати на фибри, защото те:

  • Засищат;
  • Подобряват перисталтиката;
  • Намаляват гликемичния индекс и усвояването на приеманите чрез храната мазнини;
  •  Придават ситост, но в същото време не се усвояват от организма;
  • Абсорбатори са на токсини, излишен холестерол и мазнини, както и на излишни прости захари.
Хапчета за отслабване отзиви
Снимка от архива на професор д-р Байкова

Здравословното хранене във всяка възраст! / Лекция с проф. д-р Байкова

Такива храни са пълнозърнестите зърнени храни, бобовите култури, и разбира се плодовете и зеленчуците, които са признати от Световната здравна организация, Food and Drug Administration и експертните комитети, като подходящи храни при редукция на теглото (излишните килограми).

Без хапчета за отслабване
Мартин Гергов

Ако една компонента е извлечена от тези храни и е направена под формата на таблетка или капсула, тя се нарича хранителна добавка за отслабване (контрол на теглото). Ако това е химическо вещество с много силно въздействие върху процеса на отслабване, това вече е медикамент. По отношение на хранителните добавки, те трябва да отговарят на определени изисквания и да нямат претенции да се справят изцяло с определен болестен процес, а само да подобряват функцията.

Най-често влаганите компоненти в хранителните добавки за отслабване

Такива функционални компоненти влагани в т.нар. хапчета за отслабване за кофеинът и съдържащите го съответно храни. Такива са кафето, зеления и черния чай. Такива компоненти като кофеина, полифенолите и редица антиоксиданти увеличават термогенезата и потискат апетита. Има и други такива компоненти, като например Гарциния Камбоджа, която пък активизира производството на триптофан. Триптофанът е вид аминокиселина, която е прекурсор за производството на серотонин в организма. Той пък от своя страна също съдейства за нормализирането на апетита и подобряване на настроението.

Не яжте сурови ядки и яйца, защото са токсични за организма ни. / Проф. д-р Байкова

ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Друг подобряващ обмяната на веществата компонент влаган в хапчета за отслабване е фазеоламин, който е извлечен от бобови шушулки. Тази съставка блокира ензима алафа амилаза – смилащ въглехидратите. И например, ако консумираме повече въглехидратна храна, например картофи, ориз, хляб, сладкиши и изпием хранителна добавка съдържаща фазеоламин! Тогава ензимът, който разгражда въглехидратите ще бъде блокиран и въглехидратите ще бъдат излъчени на ниво стомашно-чревен тракт с фекалната маса.

Диетолог в София отзиви
Снимка от архива на проф. д-р Байкова

Т.е. няма да ги усвоим. По този начин намаляваме риска от усвояване на глюкоза и фруктоза, както и риска от активизиране на инсулинова секреция или с други думи казано, понижаваме гликемичния индекс на храната. Съответно трансформацията на излишните въглехидрати в мазнини и натрупването им в депата.

Хапчета за отслабване представяни като хранителни добавки, които могат да причинят дори смърт!

В последните години има и много фалшиви хранителни добавки с които трябва да внимаваме. Има химически субстанции, които са много силно действащи върху центъра на глада в хипоталамуса. Но там, където се намира центъра на глада се намира и центъра на сърдечната дейност. Там е и центъра на дишането, центъра на отделителната система и абсолютно логичен е факта, че ако консумираме такива силни химически субстанции потискащи апетита, можем да очакваме проблеми с нервната система (безсъние, свръхактивност, сърдечни аритмии, повишен пулс, болки в сърдечната област) и понякога проблеми с бъбреците.

Персонален фитнес треньор Мартин Гергов

„Имах пациентка, която загина от прием на подобна субстанция, която беше уж… хранителна добавка, но фалшива със свръх количество на Sibutramine.“ / Проф. Д-р Байкова

Друг лекарствен медикамент е Orlistat. Орлистатът блокира ензимът липаза, който разгражда мазнините. Приемайки тази химична субстанция, мазнините в храната се изхвърлят чрез фекалната маса без да се резорбират в кръвообращението. На пръв поглед това е добре, защото се намалява риска от повишаване нивата на холестерол и триглицериди в кръвния серум и риска от натрупване на излишни мазнини в депата. Но тази субстанция може да причини дефицит на мастноразтворимите мултивитамини, защото те също се изхвърлят заради приема на орлистат, поради блокиране на ензима липаза. Друг страничен ефект, който може да се наблюдава е стеаторея – изпускане на фекална маса без съответния индивид да усети това.

Алтернатива на хапчетата за отслабване

Алтернатива на хапчетата за отслабване са храните богати на фибри, пектин, целулоза, витамини, минерали, полезни мазнини, но не можем само с тях! Няма как да не говорим и за храните богати на протеин. И по точно за натуралните белтъчни храни от животински произход (мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца) , които поддържат мускулатурата ни в здраво състояние. Те съдържат малко калории, но на организма ни са необходими два пъти повече от съдържанието на тези калории за да ги разгради на мономери. А в комбинация със сурови зеленчуци (например българско зеле), енергоразходът се увеличава още повече.

Професор Байкова
Снимка от архива на проф. д-р Байкова

Диета със зеле и правилното й приложение в плана за отслабване

За да се справи с разграждането на белтъчната храна от животински произход на организма са му необходим около три часа. Това е т.нар. дието-индуцирана термогенеза или специфично-динамично действие на храната или още наричани „отрицателни калории“. Тези храни са и засищащи, и подобряващи настроението и функциите на организма. Тези храни също съдържат антиоксиданти, витамини и минерали.

Въглехидратите също са важни, но приемът им трябва да бъде за сметка на комплексните въглехидрати и да бъдат приемани до обяд, когато целта е отслабване.

Затова запомнете, че най-напред трябва да се обърнете към диетичния си режим за отслабване в комбинация с подходяща двигателна активност (тренировъчен план за отслабване). Тренировъчната активност е и много важна в периода на задържане на постигнатото и желано ниско тегло. За да поддържаме красиво тегло и добър биотонус, трябва и движение. Движенията (упражнения с тежести, крос, спринт и др.) активизират и производството на хормоните, които потискат „опасния апетит“ и подобряват настроението, укрепват мускулите и намалят риска от травми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *