Истината за Бодибилдинга си отива с всеки изминал ден, а това е жалко

Отслабване в краката и дупето
Позирам с единствения българин, който е бил личен приятел с Бен Уидър. Българските щанги вече са една приказка, която можем да разказваме на децата си за лека нощ. Имало едно време един треньор, чието име било Иван Абаджиев. Той бил всеотдаен треньор и направил редица Олимпийски шампиони. И останал в историята с добротата и всеотдайността си.

Ако си добър човек, нищо не става от тебе

С тази приказка и „руска музика“ ме посреща Евгени(големият човек с жълтата тениска). А при въпроса, какво да го почерпя, отговорът му е, че не желае нищо. В крайна сметка(след 1000 уговорки) избра лимонада, каквато си взех и аз. Евгени е единственият човек на планетата Земя за който с ръка на сърцето мога да кажа, че имам общи разбирания за бодибилдинга. А и не само за бодибилдинга. И не спорим по нито един въпрос. Каквото каже той и аз съм съгласен, както и обратното.
фитнес програма за жени
Тези плакати вече са история и Евгени ги е запазил и сложил в рамка
Евгени е един от малкото истински хора, които трудно може да срещнете днес. Приятел е не само с големия български треньор Иван Абаджиев. Той е бил приятел и с всеизвестния „Създател на Бодибилдинга“ Бен Уидър. Джо и Бен Уидър са двамата братя от които се „ражда“ културизма. Те са и създателите на най-голямото състезание за Културизъм в Света „Мистър Олимпия“, както и треньори на редица звезди между които и Арнолд Шварценегер.

Как протече нашият разговор на по бутилка лимонада

Евгени Генов е един изключително скромен човек с който мога да изпия минимум една каса лимонада на сладка приказка за бодибилдинга. Това е единственият човек в България, който притежава правата за излъчване на филма на Уидър „Системата WEIDER“. Това е и системата, която ще остане завинаги най-добрата по пътя към изграждането на красиви и симетрични форми и за която все по малко и по малко хора ще знаят, завладени от маркетинговите „новости“ в „бизнеса“ наречен „Фитнес“.
Weider Bulgaria
Още един от старите плакати с лика на „Weider“
Този филм никога не е излъчван до момента по нашите телевизии и има защо. Днес се инвестира в клипове на фолк „цици“ и прочее, лъскави фитнес масовки(а, да програми) , но не и в качество и истини… а за „Системата Уидър“…
Според мен Мартин Гергов няма по добра система за изграждане на взривна сила от „Системата на Абаджиев“ и система за изграждане на красиво и симетрично тяло от „Системата на Уидър“.
Евгени е разочарован от една не малка част от младото поколение, както и аз, което не слуша „старите“ съвети в бодибилдинга. Не малко от тях посягат и към забранени стимуланти, без дори да са запознати, че това не са хранителни добавки, а лекарства за лекуване на тежки болести и възстановяване след операции, които се предписват от лекари и е необходимо специално наблюдение. А тези лекарства имат и не малко странични ефекти, като някои от тях включват дори и смърт!
Отслабване в краката и дупето
Позинг с Евгени Генов в магазина за хранителни добавки в ж.к. Младост 2
Евгени е един от малкото възрастни хора, останали в България, които могат да ни разкажат много за истините в бодибилдинга, но и той, като част от отбора на истината стои „скрит“, там някъде в едно място, което определено не е Витошка, а и не е напомпан със стероиди за да те грабне. Но пък е напомпан с истини за бодибилдинга на които само глупаците не вярват.

Няколко основи за правилен старт от прашния ъгъл на бодибилдинга

В следващите редове ще представя едни от най-важните принципи от т.нар. „Система Уидър“ по която съм тренирал и тренирам и аз. И ако тренирате наистина, както трябва и се вслушвате в съветите й, то непременно ще има голям и постоянен здравословен успех. Който обаче не може да бъде сравнен с онзи „успех“, който придават хормоните, приемани от професионални атлети. Но там спортът не е е здраве.

Та… нека заедно с Евгени представим някои вечни правила, които може би не знаете, а ако пък знаете – да си припомните

Повечето начинаещи трениращи пропускат основни съвети , защото са постоянни абонати на поредната печатна и/или телевизонна известна „Мускулна медия“. Те си мислят, че знаят всичко. Но всъщност теорията и практиката са  различни неща.
  • Правило 1 – Тренирай здраво

Почти всеки казва , че тренира здраво. Но много от трениращите(особено, които не са състезатели) реално не знаят, какво представлява пълноценното трениране. Повечето спортуващи се страхуват от яки тренировки за да не си докарат травми, но всъщност най-често травмите идват от неправилно изпълнение на упражненията и неправилно пазене от тренировъчния партньор. Изпълнението на тренировъчната серия до отказ е единственият начин да се стимулира по-нататъшен прогрес(мускулна маса, взривна сила, отслабване… до отказ). И какъв, трябва да бъде този процент на натоварване – 65, 75, 89 или 100 процента? Най-правилният подход без значение дали тренирате за обем, отслабване или взривна сила е да правите сериите до отказ, тоест докато не можете да направите още едно повторение, въпреки максималните усилия и винаги с помощ от тренировъчен партньор. Запомнете, че изграждането на симетрично и грабващо вниманието тяло е изключително трудна работа, и определено не е за мързеливците или тези, които не търпят онази изгаряща мускулна болка по време на работните серии!
  • Правило 2 – Не бъди „Клоунът във фитнеса“, а тренирай правилно

Може би сте забелязали във фитнес залата в която тренирате как разни трениращи, лашкат щангата в гърдите, корема или пък не я спускат до там до където трябва. Тяхната цел е да изтласкат, колкото се може по голяма тежест и да получат аплодисменти. В болшенството от случаите, това са т.нар. „Клоуни във фитнеса“. Те имат много почитатели, но и не малко травми… а да, и обикновено преливат от анаболни стероиди. Според Дориан Йейц (многократен Мр. Олимпия), както и според нас – вдигането и лашкането на големи тежести няма да ви даде резултат, ако не се прилага точно подбраната форма за ангажиране на конкретната мускулна група. Тя трябва да се държи под напрежение достъчно дълго, за да предизвика промяна на клетъчно ниво. Например бицепсите ви ще имат много по-добри резултати, ако сгъвате със 50 кг, отколкото ако сгъвате и люлеете 80 кг с кръста, което ще натовари повече раменете и долната част на гърба, а в случая не това е целта.
  • Правило 3 – Продължителност и честота на тренировките

Покойният Артър Джоунс го е казал по най-добрия начин: „Може да тренираш тежко или продължително, но никога и двете“. Логично нали. С всяка една серия, с всяко едно повторение силата и издръжливостта ни намалят. Именно затова най-добрия вариант за качествено натоварване на мускулите е да тренираме по една мускулна група в тренировка. И това е така, защото, ако примерно тренираме две мускулни групи в една тренировка, влагайки се максимално в първата мускулна група, то няма как да се вложим толкова максимално, както в тренировката на първата мускулна група. Очаквайте в следващите публикации още 9 супер важни правила за истините по пътя към красивите и здравословни форми, които няма да намерите в лъскавите фитнес зали.

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!

За връзка с мен

Ако желаете да се свържете с мен Мартин Гергов във връзка с възникнал въпрос, използвайте формите за контакт.

Въведете вашето име
Въведете вашия е-мейл
Въведете вашето съобщение
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни с "Условия за ползване".
Fitness trainer and Blogger

Името ми е Мартин Гергов и съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, фитнес треньор и блогър.

Биография

Тел. 0893 889 768

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

България
Град София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *