Хроники за село Ламбух

За крепкото здраве на 81 години, затвореният ГКПП „Ивайловград-Гърция“ и историята на село Ламбух

Ламбух е село на левия бряг на язовир Ивайловград, и малцина знаят историята на селото, както и тази на ГКПП „Ивайловград – Гърция“. Та нека ви разкажа. Преди около месец реших да отскоча от София до моя край Ивайловград, който се намира в югоизточните Родопи. Търсейки още по-неоживено местенце, попаднахме на една приказна къща за гости в село Ламбух – „Casa Lambuh„. След около три седмици обаче, отново решихме да се завърнем в това приказно местенце, където има огромно спокойствие и красива природа. Неща, които в днешно време са кът, а още по голям кът, както и лукс е да си „селянин“.
И се завърнахме. И отново в същата къщурка запазила селото и уюта в себе си.

По време на ваканцията ни обиколихме доста селца в посока Крумовград. Купихме си току що издоено краве прясно мляко от село Планинец. Не пропуснахме да си налеем и истинско червено вино от село Свирачи. И научихме историята на село Ламбух, крепкото здраве и на 81 години, както и подробности на затворения вече почти две години митнически ГКПП „Ивайловград – Гърция“ от бившия заместник кмет на общината и местен краевед – Бай Георги.

Какво сподели Бай Георги за Ламбух, както и по другите теми?

Почти час си говорихме за историята на село Ламбух, както и по темата за крепко здраве и на 81 години, и разбира се за тъжната съдба на ГКПП „Ивайловград“. Как може уважаеми господа управляващи да затворите вратичката на град Ивайловград и околните села с Гърция, както и обратното.
Знаете ли, какво причинявате на хората от този забравен край, който аха живна малко и… вижте повече по темите във видеото!

Видео Материал!

ВИДЕО И СНИМКИ ОТ CASA LAMBUH - КЛИКНИ ТУК!

Препратка към видеоматериала с историята за село Ламбух в който ще разберете, откъде идва и името на селото! Ще намерите в края на видеото по горе, както и в YouTube канала ми на следния линк: https://youtu.be/EaZbOrSj60c

2 thoughts on “За крепкото здраве на 81 години, затвореният ГКПП „Ивайловград-Гърция“ и историята на село Ламбух

  1. Мария Хаджитенева says:

    Поздравления Марто, радвам се, че подхващаш тази тема. Необходимо е да има гласност. Страхотно представяне в Татковци 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *