Легион в Париж

Една януарска нощ и ден във Френския Чуждестранен Легион в Париж

френски чуждестранен легион
Лична история за Френския легион / Снимката не е от легиона

Аз съм човек, който не вярва в приказките, но пък съм разказвач на приказки, които са реални. И така един ден реших да влезна във Френски чуждестранен легион в Париж.

На път за Френски чуждестранен легион

Беше студена януарска нощ и като бивш военен(учил съм във ВВОВУ „Васил Левски“, гр. В. Търново, както и съм работил като старшина на рота в гр. Крумовград) реших да видя с очите си, какво представлява и Френският легион.

Не знаех френски език, нито английски, но това не беше причина да се откажа от решението си. Реших да замина за Париж със самолет, но точно по това време хората се прибираха след Новогодишните празници и цените в последния момент(от днес за утре) бяха много високи. Тогава реших да замина с автобус, като свободно място си намерих след 4 дни.

Взех си една чанта с багаж от първа необходимост, разпечатах картата до легиона, имах и таблет с GPS и в 14-14.30ч. потеглих с автобуса за Париж.

Случката в автобуса на път за Френски чуждестранен легион!

Автобусът беше препълнен с хора работещи в Чужбина. До мен беше седнал възрастен мъж с видимо набръчкана кожа по лицето, който ме попита за къде пътувам. Отговорих му, че отивам да кандидатствам във Френския легион в Париж, но не знам френски, а и не знам къде се намира.

Оказа се обаче, че човекът живее до Френския легион, което много ме зарадва(но всъщност, той живееше до едно поделение, което нямаше нищо общо с легиона).

Автобус София Париж
Централна автогара в София, Снимка: Интернет

По време на пътуването ми разказа случка с момче, което е ходило да кандидатства в легиона, но изобщо не са го допуснали да влезе(върнали са го още на входната врата). Също така, човекът, който не обичаше да помага на българите работещи в Чужбина(поради предателства) и който имаше Френски паспорт, реши да ми даде телефонния си номер в случай, че ми трябва помощ.

Из улиците на нощен Париж в търсене на Френски чуждестранен легион!

И така на следващия ден вечерта в 20.30 часа пристигнахме на Централната автогара в Париж. Слезнахме от автобуса, взехме си багажа и след минути очаквахме автобуса, който щеше да ме отведе до Легиона.
Две спирки преди „легиона“ , човекът слезе и аз последвах неговите указания – слезнах след две спирки. Да, обаче това не беше легиона. Включих таблета си, който почти нямаше батерия, но GPS връзката не работеше.

Bus Paris
Париж, Снимка: Интернет

Тогава извадих картата, която бях разпечатал и сигурно попитах поне 10-тима човека „Легион ле транже“ сочейки картата. След 40 минути лутане из улици и автобуси се оказах на последна спирка на една от Парижките линии с номер…(не си го спомням). Там имаше информационно гише и ме опътиха, кои два автобуса, трябва да хвана за да стигна до Легиона.

На входа на Френски чуждестранен легион

Часът беше 23.30ч. и след още едно питане на случаен минувач бях пред портите на легиона. На 20 метра пред мен се виждаше арка осветена в зелена светлина, която много приличаше на вход на замък. След като наближих арката излезна войник, който беше дежурен и ме попита нещо на френски. Аз така и не разбрах, какво ме пита, но извадих Международния си паспорт, подадох му го и казах Кастинг, Кастинг…

Чуждестранен легион
Френски Чуждестранен Легион в Париж, снимка: Интернет

Войникът взе паспорта, настани ме в една стая, която беше до портала на Легиона и говорейки на Френски и сочейки със знаци, разбрах, че трябва да изчакам. Стаята беше с много висок таван в доста старинен стил. Въпреки това имаше радиатор, който работеше и автомат за безалкохолни напитки. Взех си една „Фанта Портокал“ от автомата за безалкохолни напитки и седнах до радиатора.

След около час дойде друг войник, който държеше паспорта ми отворен на страницата с личните данни и започна да ми говори с висок глас на руски… и след няколко въпроса – за какво съм дошъл, какво ми е семейното положение и други посочи да тръгна след него.

Прекрачихме арката и пред нас се открои тъмнина и каменни постройки…
Напред към част 2-ра >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *