Почивката Ражда Шампиона! Мит или Факт!!!

Фитнес почивка между сериите

Знаете ли, че мускулите растат не по време на тренировка, а по време на почивка. А, чували ли сте за израза „Почивката ражда шампиона“ и дали това е истина ще разберете след малко. Ако вашата фитнес цел е повишаване на мускулната маса, то именно силовата тренировка заема важна част от пътя към целта.

По време на силовата тренировка се получават микро разкъсвания на мускулни влакънца, които зарастват и стават по силни по време на почивка. Т.е. по време на тренировка разграждаме мускулите, а по време на почивка ги изграждаме. Особено важно е по време на всяка една работна серия да имате до себе си сигурен тренировъчен партньор, който да ви помага за последните 3-4 повторения.

ПОЧИВКА МЕЖДУ РАБОТНИТЕ СЕРИИ

Ако натоварвате мускулите си с цел повишаване на мускулната маса, то почивката между сериите, трябва да бъде 1,5-2 минути. Именно това е необходимото време за възстановяване на издръжливостта на мускула при работа за обем. За повишаване на взривната сила е около 3-4 минути, а за релеф – около 30 секунди до 1 минута(за големите мускулни групи). За да сте сигурни, че всичко върви по план график, засичайте почивката си с хронометър. Времето във фитнес салона върви много бързо, особено ако се и заговорите с някой. Така, почивките стават доста дълги, мускулатурата изстива, а това може да доведе до травми, а пък качеството на тренировката пада сериозно! А от там и резултатите!

ПОЧИВКА СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Не си мислете, че ако тренирате всеки ден една и съща мускулна група с цел бързо повишаване на обема й ще пожънете успех! Груба грешка!

Фитнес в София център

Тренираната мускулна група се нуждае от достатъчно време за зарастване на мускулните микро разкъсвания, които сме получили по време на тренировката си. Тренирайте отново същата мускулна група, когато мускулната треска отмине напълно. Което ще рече, че тренировката на една мускулна група веднъж(максимум 2 пъти) седмично е напълно достатъчно, ако целта е изграждане на симетрично тяло.

Фитнес Бояна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *