сподели с Mr. 3Hours

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Липсата на пълноценни интимни отношения може да съкрати живота ни

В публикация споделена на страниците на higherperspectives.com се казва, че според ново изследване липсата на интимни отношения при жените прави вагината депресирана.

Всички знаем, че здравословният сексуален живот запазва имунната ни система, намалява болката и облекчава стреса. Това ни кара да се чувстваме и по-щастливи.

Какво се случва, когато за дълъг период липсват пълноценните интимни отношения при жените?

Според някои изследвания, се увеличава риска от депресия. Или по-конкретно, вашите вагини могат да станат “депресирани”. Наличието на депресирана вагина е реално състояние, подкрепено от науката. Тези, които страдат от това състояние, изпитват парене и сърбеж, въпреки че там няма признаци на инфекция.

Влез във форма с тази билка

Какво обаче се случва с мъжете, които дълго време не правят секс. И докато вагината е мускул, какво се случва с пениса, който не е мускул! На този и още интересни въпроси ми даде отговор сексолог д-р Румен Бостанджиев.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

За контакт с доц. д-р Бостанджиев: https://bostandjiev.net

Казано просто, сексуалният контакт е важна част от здравето на жените. Сексуалното въздържание може да направи вагината потисната и това също може да доведе до вагинална атрофия, която причинява стената на влагалището да стане тънка.

Според сексолог Къртни Гетер

„Вагината е мускул, който трябва да бъде трениран с много дейности, включително секс“, споделя Гетер.

Сексът и оргазмът помагат на притока на кръв към мускулите и обогатяването му с кислород и така храните своята вагина и повишавате потентността. Точно, както при тренировка във фитнес залата храните своите мускули. Последователна сексуална игра или със себе си, или с партньор е полезна. Други фактори, които допринасят за вагиналната атрофия, са пушенето и вагиналните раждания. Вагиналната атрофия може да засегне жените от всякаква възраст, но най-вече преобладава сред жените в менопауза.

Влез във форма с тази билка

Според Гетер липсата на сексуална активност намалява мускулния тонус, което причинява отслабване на мускулите поради липса на употреба. Мускулите на вагината се нуждаят от някаква форма на сексуална активност с партньор или със себе си, за да поддържат функционирането си“.

Натали Елиът, секс терапевт, споделя, че е виждала най-малко два случая на година на жени, които страдат от вагинална атрофия. И всички те са на 50 и повече години. Повечето от тях са жени, които не са правили секс за дълго време и нейната работа е да им помогне да се психически и физически готови отново да правят секс. За жените оргазъм е 90% психически и 10% физически, каза Тейлър. Елиът споделя и, че понякога може да са необходими месеци, преди жената да е готова за сексуален контакт.

Сексолог: Как да се преборим с вагиналната атрофия?

За да помогне на клиентите си, страдащи от вагинална атрофия, Елиът съветва да се експериментира с различни форми на предварителна игра в това число и вагинален масаж за известно време преди да се пристъпи към сексуален контакт.
Тя също така препоръчва на своите клиенти да използват много лубриканти. Хидратиращите и смазващи вещества ще продължат да подобряват тъканите.

В крайна сметка става въпрос за упражняване на тъканите чрез различни форми на сексуални действия. Да правиш секс или да участваш в каквато и да е форма на сексуална активност редовно е важна част от здравето на жените. Естрогенните кремове и таблетки също се препоръчват за съживяване на тъканите и възстановяване на естественото хормонално ниво на организма.

Не забравяйте и тренировките със свободни тежести, както и правилното хранене!

Тренировките с базови упражнения с повторения до отказ (поне 8 броя) минимум 2 пъти седмично, активно ще съдействат за предпазване на вагиналната атрофия. Най-доброто упражнение във фитнес залата, което увеличава притока на кръв и в малкия таз е клякането с широк разкрач (клякайте до момента в който тазобедрената става стигне точка по-ниска от тази на колянната става, т.е. почти пълен клек). Благодарение на клякането с широк разкрач ще си направите и секси дупе в комплект с красиви бедра.

Правилното хранене на всеки 3 часа ще осигури постоянен приток на хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали в кръвта, които ще съдействат значително за по-добро настроение и повишено сексуално влечение.

Храните, на които трябва да наблегнете са червено месо, риба и морски дарове, ориз, сурови ядки – независимо дали хранителния ви план е насочен за покачване на мускулната маса или за намаляване на подкожните мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *