Вредни ли са яйцата

Вредни ли са яйцата? Митове и истини по темата с мен и доц. Кирил Карамфилов – кардиолог!

Вредни ли са яйцата поради съдържащия се в тях холестерол? Колко яйца е добре да си похапваме и още подобни въпроси се задават най-вече покрай Великден. И понеже съвсем скоро наближава този празник! Реших да споделя едни от най-често срещаните митове и истини на база опита ми като фитнес треньор, състезател и разбира се многогодишен ползвател. И преминавам към първия въпрос!

Колко важни са яйцата и защо човек, трябва да ги консумира е въпрос, който не оставя на мира милиони хора по света. И със сигурност има защо! Едно от най-често разпространените заблуди според мен е, че консумацията на повече от едно-две яйца на ден е опасна! Наистина ли? Веднага давам отговор и на този въпрос с помощта, и на доцент Кирил Карамфилов – кардиолог в Александровска болница във видео материала по долу!

Вредни ли са яйцата и колко е нормално да консумираме за да не „умираме“?

Яйцата са най-евтиния източник на протеин с висока биологична стойност, т.е. с най-добра усвояемост от човешкия организъм. Важно е протеините да присъстват в менюто ни, като количеството им е вариращо в зависимост от теглото и целите на консуматора. Но като цяло те предпазват мускулатурата от разграждане и съдействат за нейното изграждане. За последното са необходими и специални силови тренировки, особено ако целта е повишаване на мускулната маса или пък загуба на телесни мазнини.

Вредни ли са яйцата и холестерола

Пълноценното хранене не важно само за външния ни вид (т.е. как изглеждаме), но и за цялостното ни здравословно състояние. Но, какво количество яйца е нормално да се приема на ден и разбира се безопасно за здравето е въпрос, чийто отговор в никакъв случай не е идентичен.

Проучване в САЩ по темата: Вредни ли са яйцата?

Според проучване с САЩ, което е продължило около 30 години, като са били проследени над 20 000 души се стигнало до извода, че всъщност проблемът с консумацията на яйца идва от съдържанието на холестерол. В същото проучване се съобщава, че реално погледнато приемът на дори едно яйце на ден, води до увеличаване на възможността от сърдечно съдови инциденти! Като се споделя, че покачва с 14 % покачване на възможността от инфаркт.

Изгледай видеото. Клик на видеото!

Моят отговор на база личен опит по темата „Вредни ли са яйцата“?

Обикновено, когато се правят някакви масови проучвания по темата „Вредни ли са яйцата“ или пък друг вид храна се отчитат най-вече резултатите на масата. Масата от хората не спортуват системно, а още повечето от тях не спортуват интензивно. Именно поради тази причина не бива да се категоризират яйцата като опасна храна, защото видиш ли ти, колко холестерол съдържала. Холестерол се съдържа не само в яйцата, но и в редица други храни.

Но! Не така стоят нещата при активно спортуващите хора, защото лично аз съм консумирал доста над препоръчителната норма от едно яйце на ден, още като състезател. Също така с съм правил и свой публичен експеримент в който консумирах по 30 цели яйца всеки ден в рамките на 30 дни.

Разбира се спортувах активно като тренирах по една мускулна група на ден с цел повишаване на мускулната маса и тичах поне 10 километра. Разбира се, ако това количество яйца се консумира от затлъстели хора и такива със сърдечни проблеми, то най-вероятно може би ще им влоши здравословното състояние!

Виж още яйчени публикации от кампанията ми „По 30 яйца на ден за 30 дни“

Да не забравяме също, че според статистики за да поддържаме по-високи нива на тестостерона например е необходима богата на холестерол среда. Така, че не бива да бъдат поставяне някакви категорични мерки и точка по темата! И разбира се от значение при това голямо е как се отглеждат кокошките, които снасят яйцата. С какво се хранят също! Защото яйцата от кокошките на село са едни, а тези отглеждани за бизнес?!