Ацетил Л Карнитин

Ацетил Л Карнитин за отслабване: Мнения на база личен опит като фитнес треньор и потребител

Ацетил Л карнитин на германската компания Zein Pharma е хранителна добавка известна със своите потенциални ползи за отслабване и подобряване на метаболизма. Най-общо казано този ацетил л-карнитинът e високоефективна натурална форма, производна на аминокиселината L-карнитин. И все пак, какво е предимството на ацетил л-карнитин в сравнение с обикновения L-Carnitin?

Факт е, че един от на-търсените ефекти на тази хранителна добавка е благоприятния ефект, който оказва върху укрепването на мускулите и изгарянето на мазнините в тялото на човека. Ацетил Л-карнитин е аминокиселина, която има ключова роля в транспортирането на мазнините към митохондриите – „централата“ на клетките, където се произвежда енергията. Като резултат, тя помага за превръщането на натрупаните мазнини в „горивна система“, което допринася за отслабване.

Ацетил Л карнитин има и други ползотворни свойства

Тя подобрява функционирането на мозъка и помага за повишаване на паметта и концентрацията. Освен това, тази хранителна добавка може да улесни спортуващите хора да постигнат по-добри резултати чрез повишаване на издръжливостта и намаляване на умората.

Така че, ако сте в търсене на ефективен начин да отслабнете и повишите своя метаболизъм, не пропускайте да пробвате Ацетил Л-карнитин. Тя може да бъде вашата съюзничка в борбата с излишните килограми и ви дава енергията, от която се нуждаете за активен и здравословен начин на живот.

Какво още за Ацетил Л-Карнитин е добре да знаем?

Acetil L-Carnitine подобно на популярния във фитнес средите L-карнитин, има способността и да повишава издръжливостта на организма и енергията. Предимството обаче се изразява в многократно по-високата активност на Ацетил L-карнитина.

ГЛЕДАЙ ВИДЕО ЗА АЦЕТИЛ L-КАРНИТИН

Някои изследвания показват, че Ацетил L-карнитин изгаря мазнините дори и без физическо натоварвание. Също така Acetil L-Carnitine стимулира мозъчната дейност като стимулира производството на ацетилхолин – невротрансмитер, който съдейства за поддържането на по добрат памет, включително и зрителна. Освен изброеното по-горе ацетил L-карнитинът спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и повишаването на производството на енергия в мозъчните клетки. Особено подходяща е комбинацията с алфа липоева киселина.

Какво представлява Acetil L-Carnitine на немската компания Zein Pharma?

Това е натурална хранителна добавка с премиум състав, която съдържа чист Ацетил Л-Карнитин – високоусвоима форма на популярната и използвана най-вече за отслабване аминокиселина L-карнитин.

Мнения за Ацетил Л Карнитин на Zein Pharma от онлайн магазина на VitaMag

Не знам дали някой от вас е опитвал ацетил л карнитин NOW, но на мен не ми допадна определено. Този ми хареса и се чувствам добре от него. Нямам странични ефекти и забелязвам ефект, който при ацетил л карнитина на NOW нямаше.

Приемам го от 3 седмици, по 4 капсули сутрин на гладно с много вода. Вече съм 4 кг надолу, при това с минимални тренировки.

Не знам каква трябва да е нормалната ацетил л карнитин цена, но пък този не изглежда лош и не мисля, че е на висока цена. На мен ми трябва, защото съм активноспортуващ, а ацетил л карнитинът ми го препоръчаха, защото помага за издражливостта. Купих си две опаковки ацетил л карнитин на промоционалната цена и засега виждам малък резултат, а го приемам само от 2 седмици.

Една капсула от Acetyl L-Carnitine на Zein Pharma доставя 500 mg L-карнитин в ацетилирана форма като съдейства за ускоряване на метаболизма, подпомага процеса на отслабване чрез улесняване изгарянето на излишните подкожни мазнини. Допринася и за повишаване на физическата издръжливост и прилива на повече енергия. Има благоприятен ефект върху паметта, концентрацията и мисловната дейност.

Кога и по колко е най-добре да се приема Ацетил Л-карнитин на база практическия ми опит като състезател по силов трибой и фитнес треньор?

В интернет пространството има хиляди мнения, относно начина и времето на прием, както на Л-Карнитин, така и на Ацетилната му форма. Лично аз съм бил най-доволен, когато го приемам преди силова (анаеробна) и/или кардио (аеробна) тренировки.

Ето един мой пример, относно приема на тази добавка за отслабване:

Събуждам се в 06.00 часа и пия доза и половина (55 грама прах) суроватъчен протеин „Flexpresso Whey Protein” на германската компания ESN. Спрял съм се на този протеин поради следните причини:

Германски суроватъчен протеин с вкус на кафе капучино
 • Компанията ме впечатли със своята прозрачност (в официалния сайт на компанията в Германия са качени сертификати за качество на протеините);
 • Отличен вкус (в случая на кафе) и чудесна разтворимост;
 • Не се налага да пия кафе, защото една доза (30 гр. Прах) съдържа и 80 мг натурален кофеин, който долу-горе се равнява на кофеина от едно кафе;
 • Така, че този протеин е идеален избор за хора, които нямат апетити и/или време за закуска с твърда храна, особено рано сутрин.

Така, че този протеин е идеален избор за хора, които нямат апетити и/или време за закуска с твърда храна, особено рано сутрин.

Немски качествен суроватъчен протеин за отслабване и мускулна маса
Чудесен вкус и разтворимост
След 40 минути приемам 4 капсули по 500 мг Ацетил Л-карнитин произведен от Немската компания за хранителни добавки “Zein Pharma” с 300 мл вода.

И след 20 минути съм във фитнес залата. Тренировката ми започва с базови упражнения. Например да кажем, че днес тренирам за гърди. Упражненията, които правя са 2 – вдигане на щанга от хоризонтален лег – 8 работни серии по 8 повторения (целта е повишаване на мускулната маса). И флайс с дъмбели от хоризонтална лежанка – 8 x 8.

Фитнес инструктор и личен треньор Мартин Гергов
Това съм аз – Мартин Гергов / снимката е стара

След като приключа силовата си тренировка е нормално силовата ми издръжливост да е паднала, както и запасите от гликоген да са се поизчерпали. Въпреки това идва ред на 10 км тичане на пътеката или на открито (по-добре е на открито сред природата) за да изгоря повече излишни мазнини. И точно в този момент на помощ идва Ацетил Л Карнитинът, за който споделих по-горе.

P.S. След около 30 минути от приема усещам леко повишаване на телесната температура и повишаване на енергията и концентрацията. Което ще рече, че мога да потвърдя на база личен опит – описаното действие на хранителната добвка Ацетил Л карнитин.

Необходимо ли е да се спортува, ако приемаме Л-карнити в ацетиловата му форма?

Въпреки, че някои изследвания споделят, че Ацетил L-карнитинът изгаря мазнините дори и без физическо натоварвание! Моите съвети в случая на база опита ми като бивш професионален национален състезател по силов трибой, дългогодишен фитнес инструктор и личен треньор в София са:

 1. Не разчитайте само на приема на Ацетил Л Карнитин без да спортувате правилно, защото резултатите обикновено са незадоволителни. Дори и да свалите няколко килограма, то няма как да оформите мускулите си, да повишите силата и издръжливостта им – без да включвате силови тренировки. Ако пък желаете да сваляте мазнини възможно най-бързо! Тогава, включете след силовата си тренировка и аеробна тренировка – крос, бързо ходене, педалиране на велоергометър или велосипед и др.
 2. В крайна сметка л-карнитин подпомага изгарянето на мазнини и осигурява повече енергия, както и по-добра концентрация. И всички тези позитиви са необходими за провеждането на по-качествени тренировки.
 3. Но само тренировки и прием на ацетил л карнитин не е достатъчно! Необходимо е да добавим и подходящ хранителен режим за отслабване за който ще споделя в следващите редове.

Ацетил Л карнитин и хранителен режим за отслабване

Следването на хранителен режим за отслабване е задължително условие, когато стане дума за сваляне на подкожни мазнини. Разбира се това не означава да спазвате диета за отслабване, защото разликата между диетата и хранителния план не е никак малка. Идеята на хранителния режим е да можете да го спазвате без особени усилия и крайности. Все пак става дума за следване на хранителен режим за дълъг период от време, който да е полезен и за здравето ни.

Същевременно да бъде вкусен, а не както обиновено се случва с безвкусните диети за отслабване – например 5 хранения на ден по 10 варени белтъка, с по 100 грама сурово зеле и 2 супени лъжици варен кафяв ориз.

фитнес пакетът

Разбира се, този вид диети обикновено се използват в предсъстезателна подготовка от състезатели по кутуризъм.

Но това не означава, че и вие не можете да ги използвате. Но все пак нали не сте професионален състезател по културизъм. И нали целта ви е здраве. Защото има разлика между фитнес за здраве и фитнес за пари. Въпреки, че последното не е никак добре заплатено, като имам предвид състезанията по културизъм и фитнес в България.

В заключение искам да отбележа, че може да се вмъква и т.нар. предсъстезателна диета за културисти. Т.е. примерът с белтъците, зелето… който споделих по горе. Но например нека бъде в следната последователност – 1 ден на белтъци, 3 дни на хранителен режим без особени крайности. Да! И може да се включват и примерно 1 парче пица на ден. И тоа не е проблем, ако останалите хранения са добре оформени в зависимост от целите и възможностите ви. Като не забравяме и за интензивните тренировки за отслабване във фитнес залата.

С какви други хранителни добавки може да се комбинира Л-Карнитин за по-бързо отслабване (горене на мазнини)?

Ацетил Л-Карнитин и Фет бърнър

Честа практика е да се л-карнитинът да се комбинира с т.нар. фет бърнъри. Под фет бърнър в случая имам предвид една хранителна добавка, която съдържа няколко съставки. Защото Ацетил Л-карнитинът също е фет бърнър, т.е. гори мазнини. Повечето фет бърнъри, които повишават горенето на мазнините обикновено съдържат екстракти от лют пипер, може да съдържат и витамини и/или хром. А най-мощните съдържат и синефрин.

Л-Карнитин и Алфа Липоева Киселина

Липоевата киселина допринася за забавянето процесите на стареене на човешкия организъм. Също така повишава антиоксидантната защита и предпазва клетките от оксидативен стрес, който е една от причините за редица сериозни заболявания. Алфа Липоевата киселина стимулира производството на енергия в организма. Подпомага и процеса на отслабване, в комбинация с активно физическо натоварване.

Л-Карнитин и Зелен чай

Комбинацията на Ацетил Л-карнитин и зелен чай е добра. Зеленият чай познат като Camellia sinensis от хилядолетия е използван от китайски лечители. Той е високо ценен поради неговите специални съставки и свойства. Съдържа витамини, минерали, кофеин, много полифенолни антиоксиданти и по-конкретно: флавоноиди, включително катехини (като епигалокатехин галат EGCG, епикатехин и др.).

Биоактивните съединения в зеления чай спомагат за забавянето на стареенето на клетките на организма, причинено от вредното влияние на оксидативния стрес; спомага за редуцирането на високите нива на холестерол и намалянето на риска от сърдечно-съдови заболявания; използва се и като помощно натурално средство за контрол на кръвната захар и намаляне риска от диабет; подобряване на мозъчната дейност и паметта; подпомага и изгарянето на мазнини.

Л-карнитин и Магнезий

Комбинацията на л-карнитин и магнезий е не препоръчителна, а задължителна. Магнезият е важен минерал, който участва в редица важни за здравето ни процеси. Той оказва много добро влияние и на психиката. Също така предпазва и от схващания на мускулите. По време на тренировка е възможно да се изгубят много течности, а в това число и много важни минерали. Те се губят с потта.

Тичане за отслабване с л карнитин

Дехидратирането на организма може да доведе да негатовна промяна в психиката и физиката, схващане на мускулите и все неприятни неща. Именно поради тези и други причини е необходимо да приемаме и магнезий. А още по-добре е и да включим ISO (напитки богати на минерали). Например ISO Mineral на германската компания Raab.

В кои храни се съдържа натурално Л-Карнитин?

 • Най-богато на л-карнитни е червеното месо

И колкото е по-червено е месото, толкова повече -лкарнитин съдържа. В 100 грама телешки стек или говеждо месо има около 80-85 мг L-Carnitine. Свинското месо пък съдържа около 20-24 мг л-карнитин.

л карнитин за отслабване в телешкото месо
 • Съдържание на Л-карнитин в млякото

L-Carnitine се съдържа и в млякото и млечните продукти. Например в 300 мл пълномаслено мляко се съдържа 8 мг л-карнитин. Човешкото мляко съдържа 11,3 мг на 1 литър.

 • Рибата и пилешкото месо съдържат умерени количества малки количества L-Carnitine

В 100 грама месо от риба „Треска“ се съдържа 5 мг л-карнитин, а в същото количество пилешки гърди има само 3 милиграма от аминокиселината L-carnitin.

Често Задавани Въпроси за Ацетил Л карнитин:

Може ли да се пие преди тренировки?

Разбира се! Дори е препоръчително да се пие именно тогава, ако целта е по-бързо отслабване. Но също така съдейства и за по-бързото възстановяване – физическо и психическо

Ацетил Л Карнитина се пие – на гладно или след хранене?

На гладно! Например пиете един протеинов шейк 1 час преди тренировка или друг вид физическа дейност. И 20 минути преди физическата дейсност или тренировката пиете 1000-2000 мг ацетил л карнитин с 250-300 мл вода.

Ацетил Л Карнитин мнения

Мнението ми за Л-карнитин в ацетиловата му форма е позитивно. Споделям мнения за л карнитин на база личен опит. Над 15 години съм рабитил като фитнес инструктор и личен треньор в град София, като съм бил и състезател в Националния отбор на България по силов трибой. През тези години съм си правил, какви ли не експерименти на свой гръб. В това число и с Л-карнитин.

Първото нещо, което усещам след около 20-30 минути от приема на 2000 мг Ацетил Л-Карнитин на Германската компания Zein Pharma е леко повишаване на телесната температура и енергията ми. Също така усещам и по-висока концентрация, мисъл.

Мартин Гергов, фитнес треньор, Държавен рекордьор по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга

Още мнения за Ацетил Л-Карнитин от други потребители ползвали „Acetyl L-Carnitine“ на немската компания Zein Pharma:

Мнения за Ацетил Л Карнитин на Zein Pharma от онлайн магазина на VitaMag

Не знам дали някой от вас е опитвал ацетил л карнитин NOW, но на мен не ми допадна определено. Този ми хареса и се чувствам добре от него. Нямам странични ефекти и забелязвам ефект, който при ацетил л карнитина на NOW нямаше.

Приемам го от 3 седмици, по 4 капсули сутрин на гладно с много вода. Вече съм 4 кг надолу, при това с минимални тренировки.

Не знам каква трябва да е нормалната ацетил л карнитин цена, но пък този не изглежда лош и не мисля, че е на висока цена. На мен ми трябва, защото съм активноспортуващ, а ацетил л карнитинът ми го препоръчаха, защото помага за издражливостта. Купих си две опаковки ацетил л карнитин на промоционалната цена и засега виждам малък резултат, а го приемам само от 2 седмици.

Заключение

Предполагам разбрахте доста важни неща за ацетил л-карнитин и l-carnitine като цяло. И е почти невъзможно да се набави необходимото количество от тази аминокиселина от храната, ако целта ни е ефективно подпомагане на отслабването (намаляне на подкожните мазнини). Дозировката за прием на тази хранителна добавка за отслабване е около 2000-3000 мг дневно. И единственият начин за приемането на такова количество е чрез включването на ацетил л карнитин като хранителна добавка към хранителния план.

Магазин за хранителни добавки София МОЛ Парадайс
Имаш въпрос? Попитай ме още сега или заповядай в магазин VitaMag в гр. София, кв. Хладилника, ул. „Атанас Дуков“ 1 (в близост до МОЛ Парадайс)

Благодарение на Acetyl L-carnitine ще имате възможността да тренирате много по-качествено, защото тази аминокиселина повишава енергията и издръжливостта на човешкия организъм. Също така подкрепя мисловните процеси и концентрацията. И разбира се съдейства за по-лесното транспортиране на мастните клетки до митохондриите, където те изгарят и отдават енергия.

Първо и най-важно, е да знаете правилната дневна доза на Ацетил Л-карнитин за вас

За повечето хора, оптималната дозировка е около 500 до 2000 милиграма на ден. Все пак, е важно да се консултирате с лекар или специалист, преди да започнете приема. Следващият важен фактор е правилният момент за прием на Ацетил Л-карнитин. Най-добрият начин е да го консумирате с храната или след яденето. Това ще помогне за по-добро усвояване и абсорбция от организма.

Накрая, комбинирането на Ацетил Л-карнитин с други хранителни добавки може да увеличи ползите от този продукт. Например, комбинацията с коензим Q10 и Омега 3-6-9 може да подобри функцията на сърцето и мозъка. Все пак, отново е важно да се консултирате със специалист, преди да комбинирате различни добавки.

Надявам се, че тези съвети и препоръки ще ви помогнат да постигнете най-добрите резултати от приема на Ацетил Л-карнитин. Пожелавам ви успех и добро здраве!

One thought on “Ацетил Л Карнитин за отслабване: Мнения на база личен опит като фитнес треньор и потребител

 1. Мартин Гергов says:

  Ацетил Л Карнитин е по силен от обикновения л-карнтин. Лично аз съм доволен и не го бях ползвал преди. Така че, ако доверете се на опита от ползвали го, а не просто на някой си консултант в магазина, който ви декламира текста като изкуствен интелект без да го е ползвал… иначе колко хубава била еди коя си добавка! Така, че от този Acetyl L-carnitine е ОК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *