аеро велоергометър

Бягаща Пътека или Велоергометър?

Със сигурност ако сте начинаещи или пък си спомняте времето, когато бяхте такива. Говоря преди 3-4 години, че и повече. Ако пък сте и били с мисия „На война с мазнините без повиквателна“! То сте си задавали въпроса с кое ще отслабна повече, по-бързо или пък най-вече. Да наблегна на пътеката или пък на велоергометъра. На едното е хубаво, че си седнал и докато си педалираш може да изгледаш на „спокойствие“ някой филм. На другото пък (бягащата пътека) освен, че е „скучно“ е и много трудно, защото отгоре на всичко си и прав през цялото време.

Полупрофесионална бягаща пътека

Почти всеки ден се сблъсквам с подобни въпроси – да избера бягаща пътека или велоергометър, задавани към мен във фитнес залата. И ето, че днес на чаша кафе с обезмаслено мляко и малко захар (не е кафява), отговарям!

Велоергометър или бягаща пътека?

 • БЯГАЩАТА ПЪТЕКА Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, КОГАТО!

Наистина ли предпочитате бягаща пътека! Охоо! Ако е така, то много ме зарадвахте, защото и аз съм й голям фен, а и ставам още по голям неин фен, особено през зимния сезон. Точно тогава в края на месец октомври, когато връщат времето на часовниците с цял час назад и определен се наспива човек, точно тогава рано сутрин в 5.30 часа си пия първото за деня кафе на бягащата пътека и се наслаждавам на прехвърчащите снежинки навън.

Дали обаче бягащата пътека е по подходяща за вас от велоергометъра е друг въпрос. Тичането на бягаща пътека не е особено подходящо за хора с наднормено тегло поради голяма опасност от травми. Слабата мускулатура придружена с високо количество подкожни мазнини увеличава триенето в ставите и така след време може да си навлечете сериозни здравословни проблеми.

Велоергометър или бягаща пътека

Така, че за предпочитане в самото начало(поне първия месец) дори и да не сте с наднормено тегло е бързото ходене или съвсем леко тичане, докато мускулите ви укрепнат. И не скачайте в никакъв случай на спринт, защото освен, че може да се травмирате, ще се и изморите много бързо и ще се наложи да слезете доста рано от пътеката, което ще ви демотивира.

 • ВЕЛОЕРГОМЕТЪРЪТ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ, КОГАТО!

Велоергометър – уредът, който имитира каране на велосипед, но си стоите на едно място. Така е наистина, но пък калориите, които изгаряте не си стоят на едно място, нали!

Велоергометър

Ако се колебаете, какво да си купите за домашния фитнес център – пътека или велоергометър, то ще ви посъветвам да се насочите към велоергометъра, защото за разлика от бягащата пътека е много по издръжлив и вероятността от счупване е много по малка! Изключение правят професионалните пътеки, но цената определено не е за всеки. Велоергометърът заема малко място в къщи и е по-подходящ за начинаещи, защото докато си педалират, може да изгледат любимия си филм, а така ще изгорят и не малко калории.

Факт е обаче, че докато при тичането участват активно и коремните мускули(най-вече косите коремни мускули) , то при педалирането на велоергометъра, натоварването им е много слабо. Без значение дали изгаряме 1000 ккалории на единия или на другия уред, мазнините започват да намалят от всички части на тялото. А сега е време за Start! Но преди това си сипете чаша горещо кафе и любима музика!

2 thoughts on “Бягаща Пътека или Велоергометър?

 1. Божидар Христозов says:

  Здравейте, бих желал да ползвам вашия опит и да ви попитам за велоергометрите. Мисля да си закупя за дома но не знам кои са по удачни, имам предвид тези които са механични или тези които са магнитни. Ще съм ви благодарен ако ме насочите.
  Поздрави

  • Фитнес инструктор Мартин Гергов says:

   Привет, Божидар.

   Магнитните велоергометри са много по издръжливи от механичните. При механичните има износване на триещите се повърхности(накладки) , т.е. като при спирачките на велосипед или автомобил например. Докато при магнитните го няма. Когато си избирате велоергометър, изберете си с по голям(тежък) маховик. По големият маховик осигурява по плавно въртене на педалите и съответно по приятна тренировка. Хубаво е да има и подробен дисплей, който отчита разхода на калории, километри и т.н. Както и удобна седалка.
   Определено полупрофесионалните или професионалните са най-добрия вариант, но те са и доста по скъпи от тези за т.нар. домашно ползване.

   Това е с което мога да помогна онлайн.

   И още:

   Ще се радвам да заповядаш и в т.нар. VIP Клуб на блога ми, където има разни здравни подаръчета (клик на линка) : https://mgergov.com/toraefimerida/vip-club-fitness

   А на следващия линк, ще намериш едни от най-добрите оферти за хранителни добавки, които съм срещал до сега (клик на линка) : http://fitnessinstructor.biz/magdalena.petrova/?cat=34

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *