Пет важни стъпки за правилен старт за красиво тяло след празничните почивки!

Фитнес програма за начинаещи
Нека битката с мазнините – започне от днес!

Признавам си, че тези празници си починах и аз, и нямам да споменавам колко, че чак ме е срам да споделя! Добре де, признавам си.
Почивах си близо месец. Е, правех по една лека тренировка веднъж седмично, но като цяло си беше почивка. Не си спазвах нито хранителния план, нито тренировъчния!

Посрещнахме новата година и е време за старт

Да! Щастлива нова година и нека да започнем с нови сили, и презаредени мускули с въглехидрати и мазнини от баници, баклавички, мекички, луканичици, пържолки(ама мазни) и какво ли още не, оле! Но, как?!
В следващите редове ще споделя 5 важни стъпки, които е добре да следвате за да не се налага да спирате по пътя към красивото тяло!

Стъпка 1 – Не тръгвай на макс с тренировките!

Да, ясно е, че сме презаредени с въглехидрати и нямаме търпение да стъпим във фитнес залата и да направим 100 километра крос, 10 серии по 100 повторения с 200 килограма мъртва тяга, още толкова клек с широк разкрач за да имаме секси задник, и поне на половина от всички други базови упражнения. Но, не това е правилният подход!

Само след 10-дневна откъм тренировки и хранителен план почивка дори, тялото ни се настройва в по бавен режим и резкия подход може да бъде доста опасен! Мускулите ни са поомекнали, силата и издръжливостта ни е спаднала. Останало ни е само настроението, което обаче е колебливо!

Кои са най-добрите Фитнес инструктори
Първата и втората седмица нека бъде по леко!

Така, че правилният подход е да пристъпите постепенно, като всеки ден тренирате по една мускулна група с 50% от максималната тежест с която сте правили преди за по 8-10 повторения. А работните серии да бъдат не повече от 3. За големите мускулни групи включете по 2-3 базови упражнения, а за малките е достатъчно и едно упражнение. В противен случай има голяма вероятност да се травмирате, а и да хванете някоя бърза настинка от претоварването(високия стрес).

Стъпка 2 – Постепенно и с хранителния план

Сега е моментът в който да подхванеш най-добрия за теб хранителен план за отслабване или пък повишаване на мускулната маса, но и тук няма да бъде лесно в началото. Как да преминеш от банички и баклавички на протеинови ястия и зеленчуци! Но липсата на апетит и „време“ може да изиграе лоша шега! Все пак, трябва да знаем, че е напълно нормално да нямаме достатъчно апетит и време за да се храним на всеки 3 часа. Все пак почивните дни приключиха съвсем скоро и фазата още е лежерна.

Диета със зеленчуци и месо
Запомни: Храненето на всеки 3 часа забързва метаболизма!

В този случай обаче на помощ идва протеиновият шейк, който ще бъде включен в часовете без апетит и „време“.

Стъпка 3 – Изборът на фитнес зала

Всъщност тази стъпка, трябваше да е първата, но както и да е! Изборът на фитнес зала не е от най-лесните неща, според личния ми опит! И все пак съветът ми е да започнете тренировките си във фитнес център, който е близо до мястото, където работите или пък до вкъщи. Така ще спестите не малко време. Но да не забравяме и за качеството на фитнес залата.

Големите фитнес зали, почти винаги са за предпочитане, защото няма да се налага да чакате за фитнес уреди или пък да се блъскате един в друг в съблекалнята!

Стъпка 3 – Фитнес инструктор, фитнес треньор или фитнес партньор

Може би ще кажете, че е едно и също. Но всъщност не точно така! Фитнес инструкторът е онзи човек, който обикновено стои зад бара във фитнес залата и може да ви направи, както протеинов шейк, така и да ви обясни някое упражнение. Но разберете, че той не е фитнес треньор, защото трябва да обръща внимание на всеки посетител във фитнес залата. Така, че консултацията с него във фитнес залата е само от общ характер!

За разлика от фитнес инструктора, фитнес треньорът е онзи човек, който ще се грижи за вас през цялото време на тренировъчния процес. Той ще брои вашите повторения, тренировъчни серии, ще ви напътства за правилното изпълнение на упражненията. Също така ще засича почивките между серии или с други думи казано това е вашият човек, ако сте напълно начинаещ!

Тренировки с фитнес инструктор София и Пловдив
Да тренираш качествено сам е много трудно и опасно!

Преминаваме към фитнес партньорът. Този индивид обикновено е доста напред с материала и обикновено е и фитнес треньор. Но не е задължително! Това може да бъде и ваш колега с който години наред тренирате заедно, и му имате доверие, защото се е доказал с времето като състезател и/или треньор. Или пък просто е попил правилната информация от правилните треньори! Той е идеалният партньор за всеки, който е на ти с изпълнението на упражненията, но му трябва човек, който да подпомогне последните няколко повторения във всяка работна серия. Както и да помогне при подаването на някой дъмбел с цел намаляне риска от травми!

Стъпка 4 – Дисциплина с fitnes instruktor.

Задайте си дневен график за всичко. Така, както всеки ден отивате на работа, така да бъде и с останалите неща по часове!

Много хора са склонни да се провалят мечтите си за красиво тяло, защото не разполагат с време, или по точно казано с график. Трябва да имаме свой точен график за редовни тренировки с тежести и други упражнения, които да не бъдат по малко от 3 пъти седмично.

За организирането на тренировъчния график, много добра роля играе ангажирането на личен фитнес треньор или фитнес партньор.

Стъпка 5 – Не се отказвайте

Най-лесно е да пропуснеш тренировка или поредното за деня хранене от своят хранителен план. Но нека погледнем напред още от сега.
Да погледнем напред към летните месеци. Има минимум 6 месеца за подготовка. Време, което е напълно достатъчно за да изградим своето красиво и здраво тяло!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *