Само за начинаещи: Три причини, които те отказват от заниманията по фитнес!

фитнес треньор

Точно преди няколко дни фитнес и спа центрове „Pulse“, обявиха на страниците на сайта си, че са стартирали кампания в помощ на начинаещите „Pulse Fitness & Spa приветства фитнес ентусиастите без опит със специални индивидуални и групови занимания“. Това ме накара да се замисля и споделя опита ми като начинаещ и така да помогна на колебаещите се и страхуващите се да посетят фитнес залата.

Днес твърденията и убежденията за това кой спорт е най-добър за нас са много и различни. Някои от тях дори са доста нетипични.

Най-добрият спорт си остава спортът наречен – фитнес

Фитнесът е основата без която не можем. А под основа в случая, трябва да се разбират базовите упражнения, които днес все по често се забравят. Благодарение на упражненията с тежести (базовите) можем да натоварим пълноценно всяка една мускулна група така, както никой друг спорт не може. Така тази група след време ще бъде с много по красив вид от сегашния.

добър фитнес треньор София

И до тук всичко звучи добре, но изведнъж се появяват притесненията сред които най-често срещани са:

  • Срам ме е да отида на фитнес, защото съм с наднормено тегло или пък съм много слаб;
  • Не знам, какво да правя във фитнеса;
  • Чувал съм, че фитнесът е скучен спорт.

В следващите редове ще споделя на кратко как да загърбите страховете си по горните точки!

1. Срамът от посещението на фитнес зала

Фитнесът, както и болницата са места в които отиваме за да коригираме здравето си. Повечето хора с наднормено тегло обикновено страдат от диабет, високо кръвно налягане и други болести. За да се справят с тези проблеми, те обикновено посещават болницата, и това според мен не е никак достатъчно.

Това е пример с който искам да ви подскажа, че без значение дали сте слаб или пълен – фитнесът е мястото, където трябва да отидете за да подобрите здравето си. Ако сте с наднормено тегло най-вероятно целта ще бъде да го намалите. Ако пък сте много слаб, тогава пък ще трябва да повишите мускулната си маса. Оставите ли се страха от срама да ви завладее, тогава наистина ще загазите!

Лично съм минал по този път и знам за какво става дума. Преди години теглото ми беше едва 45 кг при ръст около 175 см, и повярвайте ми… скъсваха ме от майтапи във фитнеса. Но дойде времето, когато аз постигнах целта си.

2. Не знам, какво да правя във фитнеса

Незнанието е опасно нещо. Но днес информация има навсякъде и по много. Което също е опасно и причината е, че няма как да сте сигурни за достоверния източник на информация. Именно поради тази причина най-разумният начин е да си наемете личен фитнес треньор. Така ще си спестите, както време, така и пари, и не на последно място ще се предпазите и от травми.

3. Чувал съм, че фитнесът е скучен

Това е напълно погрешно твърдение, както и другото подобно – упражненията, трябва да се сменят, защото мускулите свиквали.

фитнес за начинаещи
Pulse Fitness & Spa, бул. България 132

Скуката не идва от фитнеса, а от вашата настройка. Настройте се положително към фитнес заниманията, поставете си цел и системно я следвайте. Относно смяната на упражненията съветът ми на база опит над 18 години с треньори Иван Абаджиев (треньорът на голяма част от Олимпийските шампиони по вдигане на тежести в България), Андон Никлов (Олимпийски шампион), Митко Иванов (Национална спортна академия) и др. е никога да не пропускате базовите упражнения. Запомнете, че мускулите свикват не с упражненията, а с тежестта. Тренирайте интензивно, т.е. ако трябва да направите 18 повторения, то работната тежест, трябва да бъда такава, че едва-едва да ги направите.

След като приключите с базовите упражнения, тогава се отдайте на всички групови програми, които ви харесват и те ще са ви в плюс.

А сега си задай въпроса: Кога последно се затича, освен да хванеш автобуса?

От 1 април 2019-та в най-голямата лайфстайл верига „Puls Fitness & Spa“ имате възможност да се запишете предварително за индивидуална тренировка с персонален треньор или да заявите своето място в класовете за начинаещи по Yoga, Pilates, Spinning, Tapout, Crossfit, Bodypump, Box, Muay Tai и Народни танци.

Класовете за начинаещи стартират със сутрешни и вечерни сесии. Спрямо вашето удобство и заетост, графикът ще търпи промени във времето. Направете първата крачка и си обещайте да влезете в своята най-добра форма за предстоящия летен сезон!

Вярвам, че вече събра мотивацията за да се затичаш и към фитнес залата. Старт! / М. Гергов 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *