Фитнес в На Кафе с Гала

Гостувах на Гала в „На кафе“! А темата е за ползите на кафето!

На 02 април 2010 г. бях специален гост в предаването по Нова телевизия „На кафе“. Освен, че пих кафе с Гала си говорихме за ползите от приема на кафе, фитнеса и диетите за отслабване. Темата беше за полезните действия на кафето. На голяма част от нас хората не ни достига енергия. Тази липса се усеща особено след тежък работен ден или рано сутрин, едва ставайки от леглото.

Въпреки всичко, трябва да отделим време и за фитнес! Какво правим, тогава за да се справим с пълни сили. Лично аз първото нещо след закуската, което правя е да изпия чаша от най-доброто кафе на зърна. Предполагам, че и немалка част от вас също прибягват до тази ободрителна напитка. Въпросите и отговорите в предаването. Ето въпросите и техните отговори с които разбихме напълно професионално митовете, тайните и загадките за една от най-употребяваните напитки в ежедневието – кафето.

На какво се дължи тонизиращия ефект на кафето?

За първи път този ефект е забелязан преди много, много години още през 9-ти век от един етиопски пастир, който забелязал, че козите му, след като са пасли листа и плодове от един храст, ставали доста игриви. Той бил любознателен и любопитен също като мен и водещата на „На кафе“ и опитал от плодовете на този храст и почувствал прилив на сили и добро настроение!

Спомням си, че по история на спорта съм учил, че още на първите олимпийски игри състезателите са дъвчели листа от кафе и така ставали по издръжливи! Днес състезателите също се възползват от ефекта на кафето, но естествено не като дъвчат листа и плодове, а като пият една от най-разпространените напитки – кафе. Истината за тонуса и енергията, която усещаме се крие в състава на самите плодове. Става въпрос за кофеинът, който е алкалоид.

Алкалоидите са азот съдържащи органични вещества, които имат въздействие върху централната нервната система на хората и животните и са производни на аминокиселините. Известни са няколко хиляди алкалоида. Някои от тях се използват в медицината като болкоуспокояващи. Ако пък се питате, какъв е вкусът им – отпийте глътка чисто кафе… мммм приятно горчиво!

КАКВА Е РАЗЛИКАТА ЗА ОРГАНИЗМА НИ, КОГАТО ПИЕМ КАФЕТО ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ?

За първи път пих кафе, когато се насочих към професионалния спорт. Спомням си, че треньорът ми бе заложил в хранителната програмата и кафе. Чаша силно кафе, което трябваше да изпия около 15 минути преди тренировките ми, които тогава бяха по 2 на ден. Както споделих по горе кофеинът, който се съдържа в кафето стимулира централната нервна система и по този начин повишаваме концентрацията си, а от там се повишава и качеството на тренировката.

Кафе Етиопия
Време за кафе и в гората

Друго нещо, което се усеща след прием на кафе е и повишената издръжливост на мускулите, което отново се дължи на кофеина, който според изследванията навлиза дълбоко в мускулните влакна и те стават много по издръжливи и силни. Ще добавя още, че кафето със сигурност стимулира и мисловните функции, човек става по разговорлив и му идват нови идеи, което с ръка на сърцето го потвърждавам, защото освен, че съм фитнес инструктор, съм и автор, и не сядам да пиша статия без да пия кафе! А като казах и по разговорлив – се връщам назад във времето, когато бях срамежлив, и когато поканех някое гадже на кафе винаги отивах по рано на уреченото място и си поръчвах чаша с кафе и наистина ставах друг – по разговорлив, по настъпателен и предизвикателен.

Кафето ускорява метаболизма! Значи ли това, че увеличи ефекта на тренировката?

Определено съм за това, че подобрява метаболизма в смисъл, такъв че тонизира мускулите ни, като по този начин подобрява и циркулацията на кръвта, а всичкото пък това акивно съдейства за провеждането на една качествена тренировка във фитнес залата!

ИМА ЛИ КАФЕТО И ДРУГИ ПОЛЕЗНИ ДЕЙСТВИЯ, СВЪРЗАНИ С ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ?

Да естествено, че има и много други полезни действия. Едно такова действие е, че КАФЕ НАПИТКАТА притъпява болката от мускулната треска, защото както споменах преди малко съдържащият се в нея кофеин спада към групата на алкалоидите, които имат и това действие.

ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ КАФЕТО ИМА ДИУРЕТИЧНО ДЕЙСТВИЕ ИМАМЕ ЛИ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ВОДА, АКО СМЕ ПИЛИ КАФЕ ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА?

Това ми звучи като например – газираните напитки не са подходящи като отслабваш, защото издували корема. Ако изпиеш един литър на екс – ще ти издуят корема да, но същото е и с водата. Или пък, че имало забранени храни по време на диета. Глупости на търкалета. Зависи от количеството. КОГАТО КАФЕТО СЕ ИЗПОЛЗВА В УМЕРЕНИ ДОЗИ, НЕ ПРИЧИНЯВА ДЕХИДРАТАЦИЯ И НЕГОВАТА КОНСУМАЦИЯ НЕ ВОДИ ДО ВОДНО-ЕЛЕКТРОЛИТНИ ДИСБАЛАНСИ.

Чаша кафе ще наруши ли баланса на диетата, която спазвам?

Не само, че няма да наруши баланса, а напротив. Хранително-тренировъчния режим ще стане много по лесен и качествен. Диетите и по интензивната физическа активност, които започваме напролет с цел намаляване на мазнините, често водят до физическа отпадналост и понижен тонус. Кафето ни помага да се справим с това състояние.

Аз специално, понеже винаги се движа с раница в която си нося задължителните храни за моята диета, подчертавам, че в нея е винаги и кафето. И по точно нося си кутия разтворимо кафе, защото така мога да си направя кафе без значение къде се намирам, изключително удобно е, може точно да се дозира и така гарантира винаги перфектен вкус, аромат и качество. Също така нека да не забравяме, че обикновено диетата с цел намаляване на подкожните мазнини представлява хранене бедно на мазнини и въглехидрати.

Когато въглехидратите се изчерпат от организма ни тренировките стават наистина трудни и на помощ идва кафето, благодарение на което мускулите ни стават по издръжливи и така качеството на тренировката ни отново е на ниво! Така, че кафето може да се определи и като един много мощен фет бърнър. Ако пък се чудиш, колко калории има ще ти кажа, че са само 2 ккал и ти ги изгаряш и пре-пре-изгаряш още докато му се наслаждаваш!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *