Тренировка по йога за начинаещи в София

Йога за начинаещи с Калина Виткова! Интервю в „Сподели с Mr. 3Hours“ [+ Видео тренировка]

Йога за начинаещи ли търсите? Ако си задавате този въпрос най-вероятно се замисляте да включите в програмата си и занимания по йога. Или пък да се посветите изцяло на това древно изкуство. Лично аз Мартин Гергов на база опита си като състезател и дългогодишен фитнес треньор, ще препоръчам комбинацията. Което ще рече – занимания по йога и най-вече базови упражнения с тежести. И докато за фитнес, правилно хранене, позитивни емоции и разбира се любов мога да ви говоря много. То не така стоят нещата, когато стане дума за йога.

Именно поради тази причина поканих в „Сподели с Mr. 3Hours“ най-добрият треньор по йога за начинаещи и напреднали за мен. Името й е Калина Виткова и освен, че е главна героиня във филма „Виктория„, тя е и дипломиран треньор по йога в Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Калина започва занимания активни тренировки по древното изкуство с личен треньор. Ето какво ми сподели по темата, както и за диетите, позитивните емоции и любовта във видео интервюто ми.

Йога за начинаещи с Калина Виткова / Интервю

Откъде идва йога и защо реши да се занимаваш професионално?

Йога е възникнала много отдавна в Древна Индия. Дума „йога“ означава сливане или съюз. Това занимание в практиката има много аспекти, като основната й цел без значение дали е йога за начинаещи или напреднали е да обедни тялото, ума и духа. Йога е едно ръководство за здравословен живот. Представлява една практическа система за самовъзпитание.

Йога за начинаещи с Калина Виткова
Калина Виткова – треньор по йога в Pulse Fitness & Spa

Преди 7 години попаднах в класове по йога за начинаещи. Точно в този момент следвах в университета и търсех своя път. Не знаех какво искам да правя. Тогава се появи йога с нейната многостранност. Бях привлечена от динамични йога практики. Учителят при когото попаднах бързо ме ориентира, препоръчвайки ми да взема индивидуален курс и аз го направих. След него почувствах, че имам нужда от повече знания и напътствия в йога и завърших курс по йога в „НСА“, който продължи година и 8 месеца. Пътят на йога е дълъг и човек върви по него цял живот. Преподавам йога от 5 години. Чувствам, че чрез йога моите таланти и въображение се разкриват пред мен и съм щастлива, че съм намерила призванието си.

Йога за начинаещи има ли общо с медитацията и мит ли е, че в процес на медитация се отключват тайни сили?

Чел съм истории, в които „Монасите от Шаолин“ правят нечовешки на пръв поглед неща? Обясни ми!

Йога има много общо с медитацията, а самата медитация е една много обширна тема. Медитацията е състояние на спокойно, чисто съзнание. Това е състояние на ум и тяло, в което медитиращият постига себеосъзнатост чрез постоянно израстване и разширяване на осъзнаването. Но няма как да се усвои още в първите часове от класовете по йога за начинаещи. Изисква време. Медитацията е не само възприятие на истината, а е и нейното пряко изживяване. Чрез нея могат да се видят нещата такива, каквито са, непречупени през мислите, емоциите, възприятията и т.н., да се види истинската им природа и тяхната илюзорност.

Видео материал. Интервю с Калина Виткова!

ВИЖ ОЩЕ ВИДЕА В YOUTUBE КАНАЛА МИ - КЛИКНИ ТУК

Нещата, които виждаме и възприемаме не са такива, каквито ги виждаме. Както казва един мой учител: Ние разбираме погрешно нашия свят и нещата не са самите себе си по начина, по който ги виждаме. Онова, което виждаме всъщност не го виждаме или онова, което не виждаме е всъщност онова, което виждаме. Малко неясно звучи за хората в класовете по йога за начинаещи, но винаги е така, когато става въпрос за мъдрост. Не можеш да го видиш с простото си око, трябва да го видиш с по- умното си око.

  • Не пропускайте да посетите и най-добрия сайт за йога, който съм срещал към днешна дата – https://omyoga.bg

Има много видове медитация. Преди малко ти спомена думата мантра. Мантрата е звук, дума или израз, който повтаряте с цел да предизвикате вибрации в съзнанието си. Това е вид медитация.

Йога за начинаещи и как медитацията отключва чакрите!

Накратко, чакрите са енергийни центрове в нашето тяло, намиращи се по дължината на гръбначния стълб. Главните енергийни центрове са седем. Всяка чакра е свързана с определен брой физически, емоционални и духовни задачи. Смята се, че в основата на гръбначния стълб се намира енергията Кундалини или Ци. Това е виталността на нашето тяло, онова, което поддържа душата и идва от Небето (така да се каже). И когато човек медитира енергията се раздвижва и чакрите се прочистват. Чрез медитация кундалини пробужда и се изкачва през 7-те чакри и човек достига до свръхсъзнание.

Състоянието на свръхсъзнание се описва като единно състояние на съзнанието, в което умът става еднонасочен и съзнанието на медитиращия се слива с обекта на медитацията.

Тренировки по йога за начинаещи

Монасите от Шаолин за които си чел, вероятно както каза ти „правят нечовешки неща“, защото те са възприели, че силата идва от Ума. И това умение изглежда странно за практикуващите йога за начинаещи. Те медитират и така подобряват способността да се концентрират и правят упражнения за дишане, но в същото време поддържат телата си силни като се упражняват.

Има много истории и митове за това, какво умеят да правят хората с редовно упражнение и медитация. Аз лично съм сигурна, че всичко казано дотук е истина, защото аз също съм тръгнала по пътя на медитацията  по един или друг начин и съм съвсем в началото, но вече забелязвам, че мирогледът ми се е променил, а относно физическите йогийски упражнения, също виждам, че имат голям ефект. Пози, които преди са ми изглеждали невъзможни, след дълъг период от време и постоянна практика, са лесни и съвсем естествени за изпълнение.

Йога за начинаещи и секс!

А сега малко по-специфичен въпрос! Йога и секс? Йога влияе ли на сексуалността ни… т.е. да сме още по-по-най в интимните отношения? Има ли някакви подходящи техники, с които да повишим либидото?

Йогата без значение дали е йога за начинаещи ли за напреднали, влияе като цяло върху качеството на живот. Разбира се, че ще влияе и върху сексуалността. Може да се каже, че подобрява либидото. Например асаните или йога позите не ни изморяват, както другите физически упражнения, като подготвят да изживеем удоволствието от секса. Йога ни учи да присъстваме в настоящия момент „тук и сега“, да се концентрираме. Йога сексуалната енергия. Те развиват гъвкавост и сила, както и увереност. Подготвят ни да се харесваме и да харесваме това, което правим.

Най-добър треньор по йога за мен

Втора чакра е пряко свързана със сексуалността на човека и често не е балансирана, когато не е балансирана означава, че има блокаж. Може да има претрупване на енергия или липса на енергия във втора чакра. Например, когато има претрупване, това стимулира човек да има много сексуални връзки и да пилее своята енергия. Сякаш има нужда да изразходят тази не правилно канализирана енергия. Но това не е пътя за освобождаване.

Пътят е да живеем в Любовта и през нея, за да изживяваме правилно сексуалността си!

Например йога, както казах канализира енергията и я пренасочва. Даже се смята, че когато практикуваме йога сексуалната енергия би могла да се трансформира изрази в духовна енергия. Относно техниките за подобряване на либидото мога да бъдат например някои конкретни йога пози и последователност от пози, като поза дърво, която ще изпълним накрая на нашето интервю. Тя подобрява кръвообращението намалява стреса и умората, като всичко това въздейства върху сексуалния живот и той е по- пълноценен.

Ако се интересувате особено от използването на йога, за да запалите сексуалния си стремеж, може да опитате тантрична йога.

Занимания по йога в София

Според някои хора тантра е цяла религия. За други тя е практика с тяло. За трети е просто секс. Всеки е прав по свой начин. На първо място тантра е учение, което трябва да се разбира постепенно и дълбоко. Започва от себепознанието – изучаването на тяло, ум и дух. В тантричните практики сексуалната енергия се използва като една от най-мощните.

Защо йога е подходящо фитнеса занимание за начинаещи?

С йога подобряваме качеството на живот. Докато философията на йога ни помага да развиваме и надграждаме съзнанието си. Физическите йога упражнения подобряват дейността и функцията на всички вътрешни органи и системи в тялото. Регулират хормоналния и енергиен баланс, както и обмяната на веществата. В същото време асаните са много интересни, специфични и разнообразни. Освен, че йога е полезна, тя и много забавна.

Видео материал. Тренировка по йога за начинаещи!

ВИЖ ОЩЕ ВИДЕА В YOUTUBE КАНАЛА МИ - КЛИКНИ ТУК

Човек може да изгради едно силно, здраво, гъвкаво и атлетично тяло. Йога може да те научи да стоиш на ръцете си и едновременно с това в живота те учи да се справяш с всяка трудност, която заставя на пътя ти.

Йога и хранене

Според йога ние сме това, което ядем. Смята се, че половината от стомаха трябва да се напълва с храна, една четвърт с вода и една четвърт да бъде празна, това да е трудно да се прецени. Храната е необходима за поддържане на добро физическо състояние. Но, според йога храната въздейства пряко върху ума ни. Един естествен хранителен режим (начин на хранене), т.е. прясна, лека, питателна храна като плодове, зърнени храни и зеленчуци поддържа тялото стройно и подвижно, а ума бистър и остър, буден. Докато например тежка храна, мазна, горчива, люта се смята, че влияе на ума като го превъзбужда или го прави инертен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *