Фитнес инструктор заплата

Първата кола, която си „купих“ като фитнес инструктор на щат в София? Каква е заплатата? И още по темата!

Да си фитнес инструктор на щат в голяма и луксозна верига е една от мечтите на редица фитнес любители. Каква обаче е заплата за щатен фитнес инструктор е въпрос, който би следвало всеки да си зададе, преди да си даде парите за поредния скъп и безсмислен „Курс за фитнес инструктор„.

Без значение дали си учил в Национална Спортна Академия „Васил Левски“. Без значение дали си шампион по културизъм или подобен спорт. И без значение дали си завършил курс за фитнес треньор… заплатата е една! И с нея можете да си купите „луксозна кола“, като моята на снимката! Разбира се има и фитнес инструктори на щат, които са „известни“ от разни предавания и те някак си… „успяват да докажат“, колко яко е да работиш като фитнес инструктор на щат! И разбира се същите тези „са си изкарали като фитнес инструктор на щат“ скъпи коли, ходят по скъпи почивки… сами! Уау! Доста апетитна професия излиза тази на негово величество фитнес инструктора, но на пръв поглед!

Но каква е заплатата за фитнес инструктор на щат в София, и каква всъщност е истината на база опита ми!

Няма как да не споделя най-високата заплата като фитнес инструктор на щат, която съм получавал! Годината е 2009-та, а фитнесът е международната верига „World Class Health Academy„, която реши да отвори врати и в София град. Същата грабва фитнес под наем и си цапва своето име, но за кратко с управление от чужда страна! Заплатата, която съм получавал е най-високата и до ден днешен, някога давана в БГ за 8 часов работен ден – 900 лв. чисто + осигуровки на реалната заплата, за фитнес инструктор на щат. Получаваш и 50% от сумата за проведените тренировки, като личен фитнес треньор. И разбира се получаваш и % от протеиновия бар, защото си и барман.

90+ МЕДАЛА, 10+ РЕКОРДА, А РОВИ В КОФИТЕ!

И последеното не беше никак приятно, погледнато от страна на клиента, и от моя разбира се. Защото, когато някой си плати за личен фитнес треньор и особено вечер, когато поръчките на протеиновия бар набъбнат яко! Тогава драги ми читатели, кажете ми… наистина ли се води индивидуална тренировка като фитнес треньор или по скоро като фитнес инструктор.

А разликата между личен фитнес треньор и фитнес инструктор не е никак малка!

В не малка част от фитнес залите се предлага услугата фитнес треньор, но всъщност качеството на услугата куца яко! Когато клиент си плати за личен фитнес треньор, това означава че фитнес треньорът, трябва да бъде с него и само с него през цялото време на сесията. Да му засича почивките между сериите, да го напътства и помага по време на повторенията, да му води дневник и т.н. Докато пък фитнес инструкторът, може да обръща внимание на повече от един човек и не е задължен да води дневник на потребителите и други благинки, които изброих по горе.

Коя е най-добрата фитнес зала
Ето това е един от истинските фитнес, но не е в България! А не фитнес с по 1-2 бройки от уред, но пък лъскав нали!

Така че уважаеми клиенти е хубаво да се замислите за какво всъщност плащате! За личен фитнес треньор или за фитнес инструктор. В някои фитнес зали в София и не само, опцията за ползване на фитнес инструктор е възможно да бъде и безплатна.

Т.е., ако не знаете, какво да правите за съответната мускулна група или как се работи на някой фитнес уред, може да си наемете или пък да ползвате безплатно фитнес инструктор (зависи от политиката на съответния фитнес). И нека не ви прави впечатление, че фитнес инструкторът показва упражнения и на други потребители, както и си прави своята тренировка. Нормално е! Все пак вие не сте си наел личен фитнес треньор!

Но нека се върнем на темата, каква заплата получава един фитнес инструктор на щат в София? Днес!

Каква заплата получава фитнес инструктор на щат в София е тема, доста добре позната на база опита ми като човек работещ в тази сфера от доста години. В това число не само като фитнес инструктор на щат, но и като експерт онлайн маркетинг!

Първата ми фитнес зала
Първата ми фитнес зала! Залата, която ми даде най-много, благодарение на треньора ми! Защото не мястото прави човека, а човека – мястото!

И така решавам да кандидатствам за свободната позиция „фитнес треньор за деца“, ей така от любопитство!

И така… ще започна с веригата фитнес центрове даващи най-ниска заплата за личен фитнес треньор на щат (на база опита ми), и предлагащи най-висока цена за индивидуална тренировка с личен фитнес треньор (50 лв)! Заплатата за 8 часов работен ден е 500 или 550 лв. чисто.

Фитнесът за който споделям започва с буквата… „O“… ooooo-o-o небеса. Чудо невиждано с което не се бях сблъсквал до днес! А предполагах, че всички „фитнес чудеса“ са изчерпани вече! Този фитнес още в самото стъпване в България ме отблъсна при първата си среща. Но след години се оказа, че нищо не се е променило!

Та за съответната позиция уважаеми бъдещи фитнес треньори се изисква да си почти доктор, да си завършил НСА „Васил Левски“ е хубаво, както и да имаш разни курсове допълнителни… също! Абе нека сложим и една диплома от Медицинския университет! Все пак заплатата е ПЕСТИН ЛЕ’А за 8 часов работен ден! Но това не е всичко! Въпреки, че години наред си трупал опит, че имаш курсове до амнайсто коляно и прочее… вие сте един абсолютен начинаещ и започвате от ниво…. „Фитнес инструктор – киртак“ …. демек… начинаещ!

Разбира се, че след една година може да ви повишат, в по горен клас фитнес треньор, но само ако се докажете на веригата „О“, че заслужава да ви повишат! Все пак пестин ле’а заплата на щат за 8 часа си е „сериозна сума“. Но да не забравяме, че работите в луксозен фитнес, а и ползвате безплатно фитнес залата, нали! Яко, а?! 🙂

P.S. Не се разочаровайте много, защото ако ви е „писано“ може и да си намерите клиенти във фитнес залата, които да ви дават по 50 лв/час за тренировка с личен треньор. Разбира се за вас ще бъдат 49% от сумата! Но пък колко ли хора са готови, ей така да хвърлят по 30-40-50 лв за тренировка, имайки предвид заплатите, които се предлагат в Jobs.bg?!

Фитнес инструктор на щат или краставичар на сергия или фитнес треньор под наем?

Ще започна със съвета на собственика на международната верига за фитнес „World Class Health Academy“, който идваше веднъж на няколко месеца и провеждаше разговор с фитнес треньорите на щат. Именно тогава неговият съвет беше, че най-добре е да работиш за себе си! И беше прав.

Днес има вериги фитнес центрове, които предоставят безплатно ползване на фитнес залите и клиентите им срещу нормална месечна вноска с цел провеждане на индивидуални тренировки. Или въпрос на договорка в зависимост от възможностите на съответния фитнес треньор. Така, че ако се колебаете дали да бъдете фитнес инструктор на щат или краставичар на сергия… препоръчвам второто. Не е лъскаво, но е по спокойно и платено, и без един куп изисквания… оти разбираш ли ще работиш в луксозна клетка!

Но, ако се колебаете между фитнес треньор под наем (т.е., който работи за себе си) или фитнес треньор на щат…. изберете първото! Но, само ако инвестирате в него!

В крайна сметка… курс за фитнес инструктор или курс за маркетинг!

Ако се колебаете дали да изкарате курс за фитнес инструктор или за онлайн маркетинг! Съветът ми е да се посветите и на двете! Разбира се, че това е една сериозна инвестиция, но по традиция тя в бг фитнесите някак си не се цени… на щат! Просто опит! И причината е, че все ще се намерят заблудени овчици, които ще отидат да работят за „без пари“ в някоя луксозна верига фитнес зали! Така че, хубаво се замислете, когато решите да се посветите на професията „фитнес треньор“ или „краставичар“. Коя от тях да изберете! Не се залъгвайте и с професионалния спорт в България. Спортове като културизъм, силов трибой, фитнес… професионални имам предвид – няма! Не е нормално да се тъпчеш със стероиди и да се подлагаш на един куп нездравословни експерименти, и за награда да получаваш кутия протеин и тенекиени медалчета! Просто опит!

ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ СПОРТ В БЪЛГАРИЯ / НСА

Съветът ми е да инвестирате в себе си и да работите за себе си! Много лесно могат да убият потенциала ви в големите вериги фитнеси… не се подлъгвайте от лъскавината им, защото не мястото прави човека, а човка мястото! И не прикланяйте глава… по добре напуснете фитнеса и работете като „краставичар“, но и това, което ви е присърце… без да ви потискат, защото ще бъдете виновни най-вече вие самите! Защото сте го позволили, а сте имали избор! / По Здрави, Mr. 3Hours

P.S. И ако някой фитнес треньор в България ви каже, че прави по 10.000 лв на месец, а дори и на поливната. Изгледайте ето това видео от канала на „Цанов напред и нагоре“ : https://youtu.be/DlB6fWc9Kgs