Опасни ли са фитнесите

На фитнес по време на COVID-19 пандемия – опасно или не? Ето, какво показват проучванията!

Въпреки обширния и публично достъпен набор от одобрени изследвания, фитнес залите продължават грешно да се смятат за едни от най-опасните места по време на пандемията наречена Covid-19. Оказва се, че фитнес клубовете са не само по-безопасни от супермаркетите, но също така имат и положителен ефект върху психическото здраве на хората по време на текущата ситуация.

Опасно или Не е да ходим на фитнес по време на Covid-19 пандемия? Какво показват проучванията!

Public Health England

Последните резултати относно връзката между разпространението на Covid-19 (коронавирус) и посещенията на фитнес центрове в Англия са обобщени от доклада на Public Health England, който се базира на данни от Test and Trace. В периода 18-24 октомври 2020 са интервюирани 107 046 души, които са били диагностицирани с коронавирус.

От тях 33 233 са контактували с някого през последните 7 дни, а едва 930 от тях са посетили фитнес клуб, което е само 2.8%. Според същите официални данни забележете: барове и ресторанти се оказват по-безопасни (7.4 %) от посещения ни например в магазин, където процента на заразени стига до: 11.2%.

Тези данни се потвърждават и от Консултантска група на Университета в Орегон (OCG)

Изследване на Консултантската група на Университета в Орегон (OCG) показва, че няма никаква връзка между посещаемостта на фитнес клуб и заразяването с COVID-19. Ето и официалните данни, представени графично:

Опасни ли са фитнесите covid-19
Посещаемостта на фитнес зала в Колорадо е сравнена с броя случаи на COVID-19. Източник: OCG

SafeActive

Нека видим, какво показват резултатите и в една от най-силно засегнатите от пандемията държави: Испания.
Учените от изследователския център за напреднали в благосъстоянието на Шефилд Халам (AWRC) и Университета на крал Хуан Карлос в Испания категорично заявяват, че фитнес залите са безопасни по време на пандемията.

Как са стигнали до това заключение? 

Мнението им се основава на резултатите от проучване на SafeActive, които показват, че в периода 25.09 – 27.10 над 62 милиона души са посетили фитнес зали на територията на ЕС, а средният процент на заразените е 0,78% на 100 хиляди посещения, тоест само 487 души.

Професор Роб Коупланд

Поддържането на отворени и напълно функциониращи центрове за отдих и фитнес е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на нашите общности”.

— „Проф. Роб Коупланд, директор на AWRC

Въпреки че в Уелс мерките са все още засилени и държавата се намира в състояние на локдаун, Елунед Морган – министър на психичното здраве, благосъстоянието и уелския език, на брифинг, провел се на 29.01.2021 година, казва: Ние признаваме невероятната разлика, която поддържането на форма може да оказва върху психичното здраве на хората”. За Уелс отварянето на фитнесите е с най-голям приоритет след отварянето на училища.

Експертен анализ на проучване на Public Health England показва, че затлъстяването и наднорменото тегло повишават риска от заразяване с коронавирус. Д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Public Health England, казва, че отслабването носи изключителна полза за здравето и намали възможността от заразяване с COVID-19.

Анализирайки резултатите от всички цитирани проучвания, става видимо, че няма пряка връзка между посещаването на фитнес зала и шанса за заразяване с коронавирус (Covid-19).

Струва си да споменем и факта, че резултатите може би са такива, защото магазините могат да се посещават от хора, които евентуално имат клинични симптоми за коронавирус. При фитнес клубовете ситуацията е обратната – тези, които се чувстват зле, е малко вероятно да отидат да спортуват. По този начин потенциалното струпване на заразени хора във фитнес залите е много по-малко вероятно, отколкото на много други места, които не са повлияни от локдауните!

Източници:

https://www.bbc.com/news/newsbeat-54540188

https://www.ihrsa.org/improve-your-club/industry-news/university-research-gyms-are-low-risk-for-covid-transmission

https://www.europeactive.eu/news/safeactive-study-%E2%80%93-preliminary-results-showing-extremely-low-levels-covid-19-risk-fitness-clubs

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *