прясно козе мляко

Разбери, какво се случи с формата ми, като пих по 5 литра прясно мляко на ден!

Прясно мляко обичах да пия още като малък. Консумирах го под формата на попара с хляб и сладко за закуска, като „рецептата“ научих от моята баба. Всъщност привърженик съм на козе мляко, когато стане дума за прясно мляко. Прясно мляко обичам да пия и днес.
И го пия с най-голямо удоволствие, но никога до сега не бях пробвал да пия по пет литра прясно мляко на ден. И реших да разбера как ще реагира организма, ако консумирам прясно мляко по 5 литра дневно за 1 седмица.

По 5 литра прясно краве и козе мляко на ден за една седмица! Резултатите?

Някои хора над 30 годишна възраст споделят, че имат проблеми с консумацията на прясно мляко. Аз обаче не съм сред тези хора. Причината, според разни публикации в интернет е спирането на производството на ензим, който разгражда лактозата. И от там е възможно да имате стомашни неразположения. Аз обаче не съм сред тази група и нямам, абсолютно никакви неразположения при консумацията и на 5 литра прясно мляко на ден!

Преди да пристъпя към резултатите, които получих след консумацията на 5 литра прясно краве и козе мляко на ден, нека ви запозная с разликите на двата вида мляко.

Краве прясно мляко

краве прясно мляко

Кравето мляко е най-често употребяваното от хората мляко. То бива предпочитано най-вече заради по ниската цена в сравнение с козето и овчето мляко, както и липсата на специфичния мирис в овчето и козето.

Хранителна стойност на 100 мл прясно краве мляко „ГАЛПО“

  • Белтъчини: 3,2 грама;
  • Въглехидрати: 4,7 грама;
  • Мазнини: 3,7 грама;
  • Калории: 65 kcal.

Според публикация в сайта ladyzone.bg , кравето мляко е алерген номер едно сред малките деца, като алергията може да продължи до зряла възраст. Част от леките симптоми на алергията към лактозата са диария, повръщане, обриви и сърбежи. За алергичната реакция е отговорен протеинът алфа S1 казеин. В козето мляко нивото на този протеин е 89% по-малко в сравнение с кравето мляко. Това прави козето мляко подходящ заместител при алергии. Всъщност проучвания сред кърмачетата с алергия към кравето мляко установяват, че близо 93% могат да пият козе мляко почти без странични ефекти! Освен това козето мляко се храносмила по-лесно и по-бързо от кравето.

Козе прясно мляко

козе мляко

Кравата дава много повече мляко от козата, но козето мляко бие кравето, както по хранителна стойност, така и по други полезни качества. Според публикации в интернет най-много дълголетници има по местата, където в менюто системно присъства козето мляко. Според древна легенда с мляко от коза бил хранен самият Зевс.

Хранителна стойност на 100 мл прясно козе мляко „ГАЛПО“

  • Белтъчини: 3,6 грама;
  • Въглехидрати: 4,5 грама;
  • Мазнини: 3,5 грама;
  • Калории: 64 kcal.

А, ето ги и резултатите от едноседмичната ми диета с по 5 литра прясно мляко/ден!

Енергийното ми ниво беше доста високо и постоянно, което се дължеше, както на въглехидратите (225 грама), така и на добрата хидратация от 5 литра на организма ми. Белтъчният прием от 180 грама си е уау! Доста добре за мускулите ни.

еврофарма гърция

Всичко това се отрази супер на тренировките, относно по-добра взривна сила и издръжливост, по добро напомпване на мускулите. Единственото нещо, което не ми допадна беше количеството мазнини, и нормално. От 7 дневния прием на 175 грама мазнини/дневно, коремната ми преса се беше замазнила леко (т.е. процентът мазнини в тялото ми се беше завишил, защото млякото е пълномаслено) ! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *