Правилно ли е да клякаме при болки и пукане на коленете? Интервю с Д-р Димитров, кинезитерапевт!
Блог, Фитнес, Фитнес и спа център "Puls"

Правилно ли е да клякаме при болки и пукане на коленете? Интервю с Д-р Димитров, кинезитерапевт!

Пукане на коленете и болки по време на клякане е проблем, който може да не е сериозен проблем. Но може и да бъде сериозен. Според личните ми статистики пукането на коленете може да се появи, както при спортуващи! Така и при неактивно спортуващи хора.
Приятел ми беше споделил преди години, че коленете му започнали да пукат след като е започнал да кара мотор и след години се е появило пукането. Пукането в коленете обаче невинаги е свързано с болка в тази част. Въпреки това може да бъде опасно!

Причини, които могат да увеличат риска от болки и пукане на коленете!

Една от най-често срещаните причини за пукане на коленете са неправилното хранене и липсата на правилни тренировки. Щракането може да бъде и начален стадий на артроза. Според изданието със съвети за здравето от водещи лекари „Болен Здрав“:

При артрозата хрущялът, който трябва да предпазва ставите от триене, се износва. Най-неприятното е, че артрозата е свързана с болки, които понякога стават непоносими и могат съществено да ограничат качеството на живот.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

Христо Димитров e доктор по Физиотерапия/Кинезитерапия, Сертифициран БОБАТ Терапевт. Сертифициран Физиотерапевт в Германия. За контакти: Кабинет по кинезитерапия „PhysioActive“, гр. София, бул. „Доктор Г. М. Димитров №62, тел. 0887 544 955, fizioterapevt-bg.com

„Пукането на коленете е така наречения пателофемурален синдром (патео – капачка, фемур – бедрена кост). Получава се така, че при сгъване и разгъване на коляното капачката контактува с т.нар. кондили (част от бедрената кост) и се чува този звук (пукане)“. / Д-р Христо Димитров

Пукане на коленете и да продължаваме ли да клякаме?

Клякането е едно от най-естествените движения при човека. Но това, че има пукане по време на клякането е сигнал, че има проблем. Разбира се проблемът може да не бъде сериозен, но може и да бъде след време. Затова е добре да се консултирате с професионален физиотерапевт. Не забравяйте да спазвате и изброените по долу базови съвети:

  • Загрявайте преди тренировка

За да намалите риска от травми в коленете не забравяйте да загрявате правилно преди своята тренировка. Използвайте най-добрите базови упражнения за загряване преди силова тренировка. Правете и загряващи серии преди да пристъпите към работните серии в силова тренировка.

пукане на коленете при клякане

В случай, че не знаете как да загреете правилно е препоръчително да ползвате личен фитнес треньор.
  • Хранете се правилно на всеки 3 часа

Хранете се на три часа или поне четири пъти на ден с богати на белтъчини храни. Белтъчините хранят мускулите, ставите и хрущялите. Богати на белтъчини и бедни на мазнини храни са телешкото, свинското, пилешкото филе, рибата(без кожа) и яйцата. Препоръчително е да спазвате хранителна програма. Приемайте и поне два литра вода на ден, но без да издувате коремната си стена.

  • Приемайте хранителни добавки профилактично

Не чакайте силните болки в коленете и чак тогава да се насочите към хранителните добавки. Хранителните добавки подхранват ставите и хрущялите. Ефектът им започва да се усеща след около три месеца системен прием.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

[mp_row_inner][mp_span_inner col=“12″] [mp_button text=“За поръчка – кликни тук! Или на тел. 0893 889 768″ link=“https://track.cashinpills.com/product/Flexin500/?uid=35823&sid=7220&pid=151&bid=advandec“ target=“true“ icon=“fa fa-power-off“ icon_position=“left“ full_width=“true“ align=“center“ mp_style_classes=“motopress-btn-color-silver motopress-btn-size-middle motopress-btn-rounded motopress-btn-icon-indent-small“] [/mp_span_inner] [/mp_row_inner]

Добавка, която бих ви препоръчал в случая на база опита ми е Flexin 500. Повече за нея вижте във видео материала по горе!

Ако следвате тези съвети, риска от травми в коленете ще намалее значително. Така ще се радвате на удоволствието от движението и живота!

Мартин Гергов, автор на блога

Аз съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес треньор и блогър. Тел. за връзка с мен: 0893 889 768

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.